Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 11
FARKLI GLİSEMİK İNDEKSLİ KARBONHİDRAT ALIMININ SUMMAKSİMAL EGZERSİZLE İLİŞKİSİ / THE RELATIONSHIP OF CARBOHYDRATE INGESTION WITH DIFFERENT GLYCEMIC INDEXES SUBNAXIMAL EXERCISE CAPACITY
2007
Dergi:  
Research in Sport Education and Sciences
Yazar:  
Özet:

Yapılan çalışmada farklı glisemik indeksti kahvalt!DLn egzersiz perfonnansına kan şeker düzeyi, kan laktat seviyesi ve egzersiz nabız seviyeleri değerlendirilerek etkisİnin araştırılınas! amaçlanmıştır. Çalışmaya yaşlan 22,50 ± 1,87' yıl, boyları i 74,42±5, ıo'cm., ağırlıkları 68,28±7,39 kg olan 14 erkek gönüllü olarak katılmıştır. Denekler egzersizden 120 dk önce birer hafta ara ile 800 kalarilik yüksek ve düşük glisemik indeksh kalıvaltı tüketmişlerdir. Kan glikoz düzeyini belirlemek için kahvaltı öncesi, kalıvaltı sonrası, egzersizden hemen sonra, egzersizden 30, 60, 90 dakika sonra katılımcıların kan örnekleri alınmıştır. Laktik asit için ise egzersiz öncesi, egzersizden hemen sonra ve egzersizden 10 dk sonra kan örnekleri alınmıştır. Kan şeker düzeyi ölçümlerinde yüksek glisemik indeksii kahvaltlUm kahvaltı sonrası kan şeker düzeyini düşük glisemik indeksh kahvaltlya göre daha fazla yükselttiği ve aradaki farkın anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Diğer kan şeker düzeyi, laktik asit ölçümlerinde ve nabız değerlerinde gunıplann aynı ölçüm zamanları arasındaki farkın istatistikselolarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak 30 dakikalık submaksimal egzersizden önee farklı glisemik indeksh kahvaltı alımının kan glikoz düzeyini etkilediği ancak egzersiz boyunca oluşan laktik asİt miktarını ve kalp atım sayısını etkilemediği saptanmıştır. Anahtar kelimeler: Kahvaltı, laktik asit, glisemik indeks   ABSTRACT The present study was designed to examine the effects of carbohydrate ingestion with different glycaeııllc indexes on exercise capacity by evaiuating the blood glucos level, blood laclate amount and exercise heart rate. Fourteen healthy males age 22,50 ± 1.87 years, heights 174.42 ± 5,ıo cm, weights 68,28 ± 7,39 kg completed the same exercise protocol with a week interva!: high-glycemicindex breakfast before the first exercise, low-glycemic-index breakfast before the second exercise. Blood glucose levels were measured before and after breakfast, immediately after exercise as well as after 30, 60 and 120 min of exercise. Lactate acid levels were also measured before and iınmediately after exercise as well as after i Omin of exercise. In every 5 minutes, heart rate of the subjects were followed using telemeter. in the measurements of blood glucos [evel, high-glycemic-index breakfast increased blood glucos level compared with low-glycemic-index breakfast, and there was a significant difference between them. There were no significant differences in the other blood glucos levels, lactic acid measurements and heart rates of the groups in the same measurement times. In conclusion, these data indicate that before 30 minute submaximal exereise, carbohydrate feedings with varying glycemic indexes affect blood glucose level but do not affect the amount of lactic acid and heart beat rate throughout the exercise. Key words: Breakfast, !actate acid, glyceınic index.

Anahtar Kelimeler:

0
2007
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Research in Sport Education and Sciences

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 493
Atıf : 1.114
2023 Impact/Etki : 0.264
Research in Sport Education and Sciences