Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 5
Puberte Prekoks ve Obezite İlişkisinin Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Benzer yaşam koşullarına rağmen ergenlik zamanlamasındaki belirgin değişiklik, ergenlik başlangıcında çok sayıda faktörün etkili olduğunu gösterir. Ergenlik başlama yaşını genetik ve çevresel faktörler, stres, sosyoekonomik durum, metabolik hız ve vücut yağ oranı gibi birçok faktör etkiler. Son çalışmalar, ergenlik yaşının daha erkene kaydığını göstermiştir. Çocukluk çağı obezitesinin artan prevalansı buna katkı sağladığı varsayılmaktadır. Bu nedenle puberte prekoks nedeni ile takip edilen hastalarda obezite ve fazla ağırlık sıklığını belirlemek, obezite kemik yaşı, boy yaşı ilişkisini değerlendirmek ve obezite ile hormon profili ilişkisini incelemek amacıyla bu çalışmayı planladık. Araçlar ve Yöntem: Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji polikliniğinde Ekim 2018 ile Ekim 2021 tarihleri arasında takip edilen idiopatik puberte prekoks tanılı 206 hastanın dosyaları retrospektif olarak tarandı. Hastaların dosyalarından antropometrik verileri (yaş, cins, boy, kilo, vücut kitle indeksi, puberte evresi), kemik yaşı, boy yaşı, kilo yaşı kaydedildi. Hastalar vücut kitle indeksine (VKİ) göre normal kilolu, fazla ağırlıklı ve obez olarak gruplandırıldı. Bulgular: Hastaların %97.6’sı (201 hasta) kız, %2.4’ü (5 hasta) erkekti. Hastaların 131’i (%63.6) normal kiloda, 40’ı (%19.4) fazla ağırlıklı, 35’i (%17) obezdi. Gruplar arasında (normal kilo, fazla ağırlıklı ve obez), kilo yaşı, VKİ persentili, boy yaşı, kemik yaşı ve kemik yaşı standart deviasyon skoru (SDS) değerleri arasında anlamlı fark saptandı (sırasıyla p=<0.001, p=< 0.00, p=0.015, p =0.026, p=0.035). Hastaların mevcut puberte evresi hastaların takvim yaşından ziyade kemik yaşı ve kilo yaşı ile daha korele idi. Sonuç: Puberte prekoks hastalarında fazla ağırlık ve obezite sıklığı artmıştır. Obezite puberte prekoks için kolaylaştırıcı bir risk faktörü gibi görünmektedir. Puberte başlangıcında kemik yaşı ve kilo yaşı daha belirleyicidir. Erken ergenliği olan kızlarda etiyolojik neden ararken ya da tedaviye karar verirken obezite dikkate alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Association Between Precocious Puberty and Obesity
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: The marked variation in the timing of puberty despite similar living conditions shows that many factors are effective in determining the onset of puberty. Many factors, such as genetic and environmental factors, stress, socioeconomic status, metabolic rate, and body fat ratio, affect the age of puberty onset. Recent studies have shown that the age of puberty onset has shifted to earlier ages. The increasing prevalence of childhood obesity is deemed to contribute this change. Therefore, we planned the present study to determine the rates of obesity and overweight, to evaluate the association between obesity, bone age, and height age, and to examine the association between obesity and hormone profile. Materials and Methods: The medical records of 206 patients diagnosed with idiopathic precocious puberty who were being followed up at the Pediatric Endocrinology outpatient clinic of Sakarya Training and Research Hospital between October 2018 and October 2021 were retrospectively reviewed. Anthropometric data (age, gender, height, weight, body mass index, and puberty stage), bone age, height age, and weight age of the patients were recorded from the medical records. Patients were grouped as normal weight, overweight, and obese by body mass index (BMI). Results: Of the included patients, 97.6% (201 patients) were female and 2.4% (5 patients) were male. One hundred and thirty-one patients (63.6%) had normal weight, 40 (19.4%) were overweight and 35 (17%) had obesity. Significant differences were found between the groups (normal weight, overweight and obese) in terms of weight age, BMI percentile, height age, bone age, and bone age standard deviation score (SDS) (p = <0.001, p = < 0.00, p = 0.015, p = 0.026, and p = 0.035, respectively). The current puberty stages of the patients were more correlated with bone age and weight age than with chronological age. Conclusion: The overweight and obesity rates are increased in patients with precocious puberty. Obesity appears to be a facilitating factor for precocious puberty. Bone age and weight age are more determinants for the onset of puberty. Obesity should be considered when searching for the etiological reason or deciding on treatment in girls with precocious puberty.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.180
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi