Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Chlamydia trachomatis-IgG Serolojisi Ektopik Gebeliklerin Tanısında ve Tedavi Başarısının Öngörülmesinde Kullanılabilir mi?
2017
Dergi:  
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Chlamydia trachomatis-IgG seropozitifliğinin ektopik gebelik olgularını normal reprodüktif özgeçmişi olan olgulardan ayırd ediciliği var mıdır? Medikal tedavi veya izlem kararı verilmiş olgularda Chlamydia trachomatis-IgG seropozitifliği başarıyı öngörebilir mi? Gereç ve Yöntem: Hasta grupları prospektif olarak, ektopik gebelik tanısı almış ve metotrexat tek doz tedavisi ile başarılı olunmuş (Grup 1) veya metotreksat ile tedavisi başarısız olmuş ve opere edilmiş olgulardan oluşturuldu (Grup 2). Kontrol grubunu oluşturan olguların (Grup 3) özgeçmişlerinde ektopik gebelik yoktu. Tüm olgulardan kan örnekleri serumları ayrıştırılıp, seroloji laboratuvarında çift-antijen sandwich tekniği ile ELISA testi kullanılıp, serumlarda IgG-Chlamydia trachomatis ölçümleri semi-kantitatif olarak yapıldı. Üç grup demografik, ektopik gebelik bulguları ve seroloji sonuçları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 89 olgu dâhil edildi: (Grup 1: 30; Grup 2: 29; Grup 3: 30). Grup 2 hasta ortalama yaşı anlamlı olarak Grup 3 ortalama hasta yaşından daha yüksekti (31,5±1,3 ve 27,4±1), Ortalama abortus sayısı Grup 1’de Grup 3’ten daha yüksekti (0,6±0,2 ve 0,03±0,03). Serbest peritoneal sıvı varlığı Grup 2’de Grup 3’ten daha yüksek oranda mevcuttu. Adneksiyal kitle varlığı Grup 1 ve 2 arasında fark yoktu. Grup (1 ve 2) ile Grup 3 arasında anlamlı bir fark mevcuttu. Grup 2 kan β-hCG konsantrasyonları Grup 1 olgularından anlamlı olarak daha yüksekti (1493,3±359,5 mIU/ml ve 5917,3±945,5 mIU/ml). Chlamydia trachomatis IgG pozitiflik oranları: Grup 1, 2 ve 3 arasında (%46,7, %44,8 ve %33,3) ve (Grup 1+Grup 2) vs Grup 3 karşılaştırmasında anlamlı farklılık göstermedi (%45,8 ve %33,3). Sonuç: Chlamydia serolojisi dış gebelik olgularını dış gebelik hiç geçirmemiş olgulardan veya metotreksat tedavisinde başarılı olunmuş olguları cerrahi ile tedavi gereği duyulmuş olgulardan ayırt edici değildir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 360
2023 Impact/Etki : 0.026
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi