Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 4
Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi Uygulamalarının İşletme Performansı Üzerine Etkisinde Çevresel Performansın Aracılık Rolü
2020
Dergi:  
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüz artan rekabet ortamında doğal çevre faaliyetleri dikkat çekmekte ve uygulamada geniş ölçekte kabul görmektedir. Müşteri ve tüketici boyutunda bu faaliyetlerin önem kazanması ile birlikte rekabet bu yönde evrilmiştir. Çevre ile ilişkili konulardan biri ise tedarik zincirlerine “yeşil” uygulamaların eklenmesi ile birlikte gündeme gelen yeşil tedarik zinciri yönetimidir. Yeşil tedarik zinciri yönetimi, çeşitli çalışmalara konu olmuş ve çeşitli şekillerde irdelenmiştir. Bu bağlamda bu araştırmanın sorunsalı “yeşil tedarik zinciri uygulamalarının işletme performansı üzerindeki etkisinde çevresel performansın aracılık rolü olup olmadığı” şeklinde tasarlanmıştır. Bu kapsamda araştırmanın amacı, Konya ili otomotiv sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yeşil tedarik zinciri uygulamaları, çevresel performans ve işletme performansı arasındaki ilişkileri belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren işletmelere basit tesadüfi örnekleme yolu ile anket uygulaması yürütülmüş olup kurulan hipotezlerin doğruluğu test edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre yeşil tedarik zinciri uygulamaları, çevresel performans ve işletme performansı arasında pozitif yönlü ve istatistiksel bakımdan anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, yeşil tedarik zinciri uygulamalarının işletme performansı ve çevresel performans üzerinde çevresel performansın ise işletme performansı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çalışma kapsamında, tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının işletme performansı üzerindeki etkisinde çevresel performansın kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Mediation Role Of Environmental Performance In The Effects Of Green Supply Chain Management Practices On Business Performance
2020
Yazar:  
Özet:

Natural environment practices attract attention in today’s increasing competitive environment, and they are widely approved in practice. These practices have gained importance in customer and consumer dimension and accordingly the competition has evolved in this direction. One of the enviromental issue that has become current with the addition of “green” practices to supply chains is green supply chain management (GSCM). GSCM has been studied and examined in various ways with various studies. In this context, the question of the present research was formed as “whether environmental performance (EP) has a mediation role in the effect of GSCM practices on business performance (BP)”. Accordingly, the purpose of the present research is defining the relationships between GSCM practices, EP and BP of business that operate in the automotive industry in Konya province. In accordance with this purpose, a questionnaire was implemented on the businesses operating in automotive industry selected through simple random sampling, and the hypotheses were tested. According to the results of the analyses, there are statistically significant and positive relationships between GSCM practices, EP and BP. Additionally, GSCM practices have a positive and significant effects on BP and EP, and EP has a positive and significant effect on BP. Finally, EP has a partial mediation role in the effects of GSCM practices on BP.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.175
Atıf : 5.535
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi