Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
 İndirme 3
OSMANİYE'NİN KURTULUŞUYLA (7 OCAK) İLGİLİ ŞİİRLERİN İŞLEVSEL AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
2022
Dergi:  
Çukurova Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Kalemin kılıçtan, sözün silahtan etkili olduğunun farkına varan insanoğlu, yaşadıklarından öğrendiklerini daha etkili anlatabilmek için daima sanatın büyülü dilinden faydalanma yoluna gitmiştir. Toplumdaki sosyal, siyasal, tarihî vb. olayların üzerinde en çok etkili olduğu ve yansıdığı sanat dallarından biri edebiyattır. Toplumsal olaylarda en çok sıkıntı ve acı çeken ise halktır. Halkın yaşadıklarını ve çektiklerini en iyi yansıtan ise halkın içinden çıkmış, bir başka deyişle halkın içinde yaşayan sanatkârlar şairler ve âşıklardır. Yaşayanların ağzından özellikle bir sanat eseri ölçeğindeki mensur veya manzum anlatılar, taraflı tarafsız herkesin ilgisini çekmekte, gönlünde kalıcı izler bırakmaktadır.

Osmaniye çevresinde bundan yüz yıl önce işgal ve kurtuluş mücadelesinde yaşananlar ve bölgedeki halkın çektiği maddi ve manevi sıkıntılar en iyi yansımasını bu bölgenin âşıklarının ve şairlerinin dilinde ve kaleminde bulmuştur. Âşıklar ve şairler, bir yerde vicdanın sesi oldukları gibi, kendi millî değerlerinin de yansıtıcısı, savunucusu ve propagandacısıdırlar.
İnsanlar acılarını, sızılarını, umudunu çoğu zaman şiire döker, yeri geldiğinde şiirlerden tekrar devşirir. Bu tür şiirler, halkın hafızasını canlı tutar, geçmişi unutturmaz, böylece yaşadığı sıkıntılar karşısında direncini artırırlar. Bu bağlamda bu çalışmada Osmaniye'nin kurtuluşuyla ilgili olarak Osmaniyeli âşıklar ve şairler tarafından söylenilen şiirler incelenerek bu şiirlerin halk üzerindeki etkileri işlevsel açıdan değerlendirilmiştir.

Bu çalışmada literatür tarama ve metin analiz tekniği uygulanmıştır. Çalışmanın amacı, Osmaniye'nin kurtuluşuyla ilgili olarak yazılmış/söylenmiş şiirlerin halk üzerindeki etkilerini tespit etmektir.

Anahtar Kelimeler:

On the 7th of January, the Rescue of Ottomania (Ottomania) was considered to be the most important part of the world.
2022
Yazar:  
Özet:

The man who realized that the word was influenced by the sword of the pen, the man who realized that the word was influenced by the weapon, has always gone to the way to take advantage of the magic language of art in order to be able to explain more effectively what he learned from his experiences. Social, political, historical and other things in society. One of the art branches that is most influential and reflected on events is literature. The most afflicted and afflicted in social events is the people. The best reflection of what the people live and attract is the people who come out, in other words, the artists who live in the people are poets and lovers. From the mouth of the living, especially a artwork scale, the representative or manzuman stories attract the interest of all the side neutral, leaving permanent traces in the heart.

The best reflection of the events of the occupation and liberation struggle a hundred years ago and the material and spiritual difficulties of the people in the region has been found in the language and the pen of the loved ones and poets of the region. Lovers and poets, just as they are the voice of conscience somewhere, are the reflectors, defenders and propagandists of their own national values.
People often throw their suffering, their grief, their hope into the poem, and when the place comes, they throw the poems again. These kinds of poems keep the memory of the people alive, not forget the past, so they increase their resistance to the difficulties they experience. In this context, in this study, the poems told by Ottoman lovers and poets in relation to the liberation of Osmaniya were studied and the effects of these poems on the public were evaluated functionally.

In this study, literature scanning and text analysis techniques were applied. The purpose of the study is to identify the effects of the poems written/spoken on the public regarding the liberation of Osmaniya.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Çukurova Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 193
Atıf : 177
Çukurova Araştırmaları