Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 30
 İndirme 1
MELODRAMATİK İMGELEM VE MÜSLÜM FİLMİ
2021
Dergi:  
İNİF E- DERGİ
Yazar:  
Özet:

Gişede yüksek izlenme sayılarına ulaşmış olan filmler içinde bulundukları dönemle ve özelliklerini taşıdıkları film türleriyle beraber okunduğunda, hem anaakım sinema anlayışını hem de toplumsal-kültürel atmosferi yansıtırlar. Türkiye’de son dönemdeki anaakım sinemaya bakıldığında belirgin bir türleşme eğilimi göze çarpmaktadır. Bu durum, popüler filmlerin tür kuramları çerçevesinde incelenmesini verimli kılmaktadır. Birkaç farklı türün hakim olduğu bu dönemde melodram da hem kendi başına bir tür hem diğer türlere eklemlenen bir “kip” hem de bir imgelem biçimi olarak film üreticilerinin ve seyircinin başlıca tercihlerinden biridir. Melodramatik özellikler barındıran filmler, son dönemin popüler sineması içinde oldukça geniş bir yer tutmaktadır. Bahsi geçen filmler, Türkiye’de popüler kültür alanındaki kırılmaları ve değişimleri güçlü bir şekilde yansıtmaktadır. Son yılların en popüler filmlerinden biri olan Müslüm filmi, günümüz Türkiye’sindeki toplumsal-kültürel şartları ve mevcut popüler kültürel üretim anlayışını oldukça belirgin bir biçimde göstermektedir. Son Dönem Türk Sineması’nın öncü filmlerindeki temel teknik ve anlatı özelliklerinin bugün farklı bir şekilde karşımıza çıktığı görülmektedir. Film, geleneksel melodram formülleriyle birlikte günümüzün atmosferiyle harmanlanmış bir melodramatik imgeleme sahiptir. Duygusal arınma üzerine kurulu bir film dilini, abartılı bir estetikle birlikte sunmaktadır. Aynı zamanda son yıllarda özellikle yazılı ve görsel eserlerde hakim olan melankolik, depresif, kırılgan, “kaybeden” vb. temalı bir tarzı da yansıtmaktadır. Filmin konusunu gerçek hayattan aldığı göz önüne alındığında, Müslüm Gürses’in toplumsal bir fenomene dönüşmesindeki süreçlerin, hikayenin geçtiği tarihsel dönemin toplumsal açıdan önemli özelliklerinin, arabesk kültürü ile ilgili değinilebilecek bazı önemli noktaların hikaye dışında kalması da dikkat çekmektedir. Bunun yanında, son dönemin “sahicilik” ve “samimiyet” retoriğine dayalı olarak öyküsünü kuran sinema dili anlayışı Müslüm filminde neredeyse tüm özellikleriyle görünür haldedir.

Anahtar Kelimeler:

Melodramatic Introduction and Muslim Film
2021
Yazar:  
Özet:

When the films that have reached a high number of sights are read along with the period in which they are in and with the types of films that they carry their characteristics, they reflect both the understanding of the cinema and the social-cultural atmosphere. In Turkey, when I look at my mother's cinema in recent times, there's a clear tendency to sort. This makes it efficient to study popular films in the framework of the kind theories. During this period in which several different species dominate, melodram is one of the main preferences of filmmakers and the audience as a "kip" that is added to both a species itself and other species as well as a form of image. Movies with melodramatic characteristics hold a fairly broad place in the popular cinema of the recent period. The mentioned films strongly reflect the breakdowns and changes in the popular culture field in Turkey. One of the most popular films of recent years, Muslim film shows the social-cultural conditions in today’s Turkey and the current understanding of popular cultural production in a very clear way. The basic technical and narrative characteristics of the past period Turkish cinema in the leading films are seen to come to us today in a different way. The film has a melodramatic image mixed with the atmosphere of today along with traditional melodram formulas. It offers a film language based on emotional cleansing, along with an exaggerated aesthetics. It also has dominated in written and visual works in recent years, melancholic, depressive, fragile, "lost" etc. It also reflects a style. Considering the subject of the film is taken from real life, it is also remarkable that the processes in the transformation of Muslim Gürses into a social phenomenon, the important social characteristics of the historical period in which the story passed, and some important points that can be referred to in the Arabic culture remain outside the story. In addition, the understanding of the cinema language, which is based on the recent period’s “proprietary” and “intimity” rhetoric, is apparent with almost all its characteristics in the Muslim film.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






İNİF E- DERGİ

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 226
Atıf : 667
2023 Impact/Etki : 0.258
İNİF E- DERGİ