Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 70
 İndirme 2
Eğitim Yönetiminde Teknoloji Kullanımına İlişkin Okul Yöneticilerinin Görüşleri
2020
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Örgütlerin kendilerini yenilemeleri ve geliştirebilmeleri için en önemli rol yöneticilerine düşmektedir. Bu aynı zamanda okul yöneticileri için de geçerlidir. Günümüzde gelişme ve değişim yaşamın her alanında kaçınılmazdır ve tüm kuruluşlar gibi, eğitim kuruluşları da internet ve bilgisayar gibi en yüksek teknolojiden faydalanmak zorundadır. Telekomünikasyon alanındaki bilgisayarlar, teknolojiler ve diğer gelişmeler ülkemizde gerçekleştirilecek olan eğitim reformları için kilit faktörlerden biri olabilir. Teknolojinin okulların yeniden yapılandırılmasında önemli bir rol oynayacağına inanılmaktadır. Bu nedenle, yönetimde teknolojiden yaralanmayı bilen ve bunu yönetimsel süreçlere uygulayabilen okul müdürleri daha etkili okullar oluşturmak için daha ayrıcalıklı olacaktır. Bu çalışma, okul müdürlerinin eğitim kurumlarında etkili okul yönetimi için teknoloji kullanımı hakkındaki görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Günümüzde sosyal bilimlerde nitel araştırmaların yoğunluğu giderek artmaktadır Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılması tercih edilmiştir. Okul yöneticilerinin duygu, düşünce ve bilgileri derinlemesine açığa çıkarabilmek için olgubilim deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın katılımcıları amaçlı örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Katılımcılar Sivas il merkezindeki özel ve devlet okullarında görev yapan yedisi okul müdür, yedisi müdür yardımcısı olmak üzere toplam 14 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından geliştirilirmiş olan yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla toplanmıştır. Araştırmanın verileri içerik analizi yapılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan yöneticilerin teknolojiye ve teknolojinin yönetimde kullanılmasına olumlu baktıkları anlaşılmıştır. Araştırmada okul yöneticilerinin teknolojik yeterlilikleri, teknolojiyi yönetimde kullanma konusunda katılımcılara göre farklı sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmada okul yöneticilerinin teknolojiyi daha çok öğrenci hizmetleri, personel hizmetleri, büro işleri gibi rutin ama kolaylaştırıcı ve zaman kazandırıcı işler için kullandıkları bulgusuna varılmıştır. Teknolojiyi yönetim süreçlerinde kullanma bakımından değerlendirildiğinde, çalışmaya katılan yöneticilerin teknolojiyi etkin kullanamadıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

School Administrators’ Opinions On The Use Of Technology In Educational Administration
2020
Yazar:  
Özet:

The most important role for organizations to renew and improve themselves falls to their managers. This also applies to school administrators. Today, development and change are inevitable in all aspects of life and, like all organizations, educational institutions must make use of the highest technology, such as the Internet and computers. Computers, technologies and other developments in the field of telecommunications can be one of the key factors for the educational reforms to be undertaken in our country. It is believed that technology will play an important role in the restructuring of schools. Therefore, school principals who know how to exploit technology in management and apply it to managerial processes will be more privileged to create more effective schools. This study aims to reveal the views of school principals about the use of technology for effective school management in educational institutions. Nowadays, the intensity of qualitative research in social sciences is increasing gradually. In this study, it has been preferred to use qualitative research method, as well. Phenomenology design was preferred in order to reveal the emotions, thoughts and knowledge of the school administrators in depth. Participants of the study were determined by purposeful sampling. The participants consist of 14 school administrators, seven of whom are school principals and seven of them are assistant principals working in private and public schools in Sivas city center. The data of the study were collected by semi-structured interview forms developed by the researchers. The data of the research was analyzed by content analysis. It was understood that the participants had positive views on technology and the use of technology in management. In the research, different results were obtained in terms of technological competencies of school administrators and using technology in management. In the study, it was found that school administrators mostly use technology for routine but facilitating and time-saving tasks such as student services, personnel services and office work. When evaluated in terms of using technology in managerial processes, it was concluded that the managers participating in the study could not use the technology effectively.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.941
Atıf : 11.974
2023 Impact/Etki : 0.439
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi