Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Şanlıurfa ve çevresinde temporomandibular eklem rahatsızlığı sebebiyle kliniğimize başvuran hastaların retrospektif olarak incelenmesi
2019
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı Şanlıurfa ve çevresinden Temporomandibular Eklem (TME) bölgesinde şikâyet ile kliniğimize başvuran hastaların TME tanısı açısından cinsiyet ve yaş dağılımlarını değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmamıza Ocak 2017 – Ocak 2019 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Cerrahisi Anabilim Dalına TME bölgesi şikâyeti ile başvuran ve klinik-radyolojik muayene akabinde primer tanısı konulan hastalar dahil edildi. 223 kadın (%74,08), 78 erkek (% 25,92) hastanın yaş, cinsiyet ve TME hastalığı tanısı kaydedildi. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre TME şikâyeti ile kliniğimize başvuran hastaların çoğunluğu 30 yaş ve altı yaş grubunda ve kadınlardı. Primer tanılara göre hasta dağılımına bakıldığında en sık rastlanılan hastalığın bruksizm olduğu, kandın erkek yaş oranının sadece Bruksizm ve Osteoartrit hastalarında kadın predominansı lehine anlamlı derecede farklı olduğu bulguları elde edilmiştir. Sonuç: Şanlıurfa ve çevresi bölgesinde TME hastalarının büyük çoğunluğunu 30 yaş altı bireyler ve kadınlar oluşturmaktadır. Bruksizm en sık ratlanılan TME bölge hastalığıdır.  Yaş gruplarının Bruksizm, Redüksiyonlu Disk Deplasmanı, Redüksiyonsuz Disk Deplasmanı ve Osteoartrit hastalık gruplarında dağılımı açısından bir fark yoktur. 

Anahtar Kelimeler:

Retrospective Investigation Of Patients With Temporomandibular Joint Disorders Selected From Sanliurfa and Its Around City
2019
Yazar:  
Özet:

Background: The aim of this study was to evaluate the gender and age distributions of patients admitted to our clinic with complaints in Temporomandibular joint (TMJ) region from Sanlıurfa and its around cities. Methods: The patients who referred to the Department of Oral  and Maxillofacial Surgery of Harran University Faculty of Dentistry between January 2017 – January 2019 were included in this study. 223 women (74.08 %), 78 men (25.92 %) patients’ information charts  were recorded  as age, gender and kind of TME disease. Results: According to the results obtained, the majority of the patients admitted to our clinic with TME complaint were in the  30 years and under age group and women. When the distribution of the patients according to the primary diagnoses is considered, the most common disease is Bruxism and the female male age ratio is found to be significantly different in favor of female predominance only in Bruxism and Osteoarthritis patients and also female predomance can be seen in all TMJ disease groups. Conclusion: In Şanlıurfa and surrounding cities, the majority of TME patients are individuals who were under 30 years of age and women. Bruksizm is the most common TME region disease. There is no difference in the distribution of age groups among Bruxizm, Disc Displacement With Reduction, Disc Displacement Without Reduction and Osteoarthritis disease groups.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 167
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi