Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
Özgül Öğrenme Güçlüğünde Enflamasyonun Rolünün Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG), akademik becerilerin yaş ve zeka düzeyiyle uyumsuz şekilde yetersiz olmasıyla seyreden ve etiyolojisi tam olarak aydınlatılamamış bir bozukluktur. Bu çalışmanın amacı ÖÖG etiyopatogenezinde enflamasyonun rolünün ve enflamasyon parametrelerinin ÖÖG’de kullanışlı bir biyomarker olup olmadığının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çocuk psikiyatri polikliniğinden ÖÖG tanısı ile takip edilen ve dosyalarında hemogram tetkik sonucu bulunan 7-14 yaş aralığındaki 31 olgu ve hemogram tetkikleri mevcut olan aynı yaş aralığındaki 33 sağlıklı kontrole ilişkin veriler geriye dönük olarak incelenmiştir. Hemogram testlerinden nötrofil/lenfosit oranı (NLO), trombosit/lenfosit oranı (TLO) değerleri hesaplanmış ve bu değerlere ek olarak kan nötrofil, lenfosit, trombosit, eritrosit sayıları ile hemoglobin değerleri her iki grup arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: ÖÖG’li çocuklarda NLO, nötrofil ve lenfosit değerleri sağlıklı kontrollerden anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (sırasıyla; p=0,001; p=0,033; p=0,030). Hemoglobin, eritrosit, trombosit ve TLO değerleri ise iki grup arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Gruplar arasında NLO değerlerinin anlamlı olarak farklı olmasına rağmen, yapılan regresyon analizinde ise NLR’nun ÖÖG’nin belirlenmesi üzerinde anlamlı bir etkisi saptanmadı. Sonuç: Bulgular her ne kadar ÖÖG olması üzerine NLO’nun bir etkisinin olmadığını gösterse de, NLO ve TLO gibi enflamatuvar belirteçler ÖÖG’nin etiyolojisinde yer alabilir ve bu alanda daha büyük örneklemli uzun izlem çalışmalarına gerek vardır.

Anahtar Kelimeler:

Assessing the role of inflammation in self-learning strength
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: Individual Learning Difficulty is a disorder that is seen as academic skills are inadequately incompatible with age and intelligence level and its ethology is not fully illuminated. The purpose of this study is to investigate whether the role of inflammation and inflammation parameters are a useful biomarker in the OEM. Instruments and Methods: Data related to the 33 healthy controls in the same age range, which are followed by the diagnosis of the OEM and the results of the hemogram examination in the files are available in the age range of 7-14 years, and the data related to the 33 healthy controls in the same age range are reviewed backward. The hemogram tests calculated the neutrophil/lenfocyt ratio (NLO), the trombocyt/lenfocyt ratio (TLO) values and, in addition to these values, the number of blood neutrophils, lymphocytes, trombocytes, erythrosites and the hemoglobin values were compared between both groups. Results: NLOs, neutrophils and lymphocytes in children with OCDs have been significantly high from healthy controls (respectively; p=0,001; p=0,033; p=0,030). The values of hemoglobin, erythrosite, thrombocytes and TLO have not shown any significant differences between the two groups. Although the NLO values are significantly different between the groups, the regression analysis does not have a significant impact on the determination of the NLO. Results: Although the findings show that NLO has no effect on being OEMs, inflammatory indicators such as NLOs and TLOs may be included in OEM’s ethology, and there is a need for larger sample-long monitoring studies in this field.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 94
2023 Impact/Etki : 0.224
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi