Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 1
Prediyabet için yeni bir prediktör: Kimerin
2023
Dergi:  
Konuralp Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Prediyabetik bireylerde irisin ve kimerin düzeylerini ve bunların prediyabeti öngörmedeki değerini araştırmak amaçlandı. Metod: Kesitsel bir çalışma olan dizayn edilen çalışmamıza 18-65 yaş arası 38 prediyabetik hasta (22 bozulmuş açlık glukozu (IFG), 10 bozulmuş. glukoz toleransı (IGT), 6 IFG ve IGT birlikte bulunan hasta) ve 35 gönüllü sağlıklı kişi dahil edildi. Vaka ve kontrol grubundaki tüm katılımcıların temel demografik özellikleri ile serum kimerin, irisin, kreatinin, Alanin Aminotransferaz (ALT), Aspartat Aminotransferaz (AST), düşük dansiteli lipoprotein (LDL-kolesterol), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL-kolesterol), trigliserit (TG), serbest tiroksin (sT4) ve tiroid stimülan hormon (TSH) düzeylerinin sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grup arasında irisin düzeyi için fark saptanmazken, kimerin düzeyi prediyabetik grupta daha yüksek saptandı (p=0.03). Yaptığımız çok değişkenli lojistik regresyon analizinde kimerinin prediyabeti ön gördürücü bağımsız bir risk faktörü olduğunu gösterdik. Ayrıca tüm katılımcıların beden kitle indeksi (BKİ) ile kimerin düzeyi arasında pozitif korelasyon (p=0.01, r=0.279) irisin düzeyi ile high density lipoprotein kolesterol (HDL-C) düzeyi ve Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance (HOMA-IR) arasında negatif korelasyon (sırasıyla p=0.04 r=-0.295, p=0.01 r=-0.407) saptadık. Sonuç: Kimerin prediyabeti predikte eden yeni nesil bir kemokindir. İrisin ve kimerin hedefli yeni çalışmalar prediyabetin diyabete dönüşmesinin önlenmesinde önemli aşamalar sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler:

A New Predictor For Prediabetes: Chemerin
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: It was aimed to investigate irisin and chemerin levels in prediabetic individuals and their value in predicting prediabetes. Method: Thirty-eight prediabetic patients aged 18-65 years (22 impaired fasting glucose (IFG), 10 impaired glucose tolerance (IGT), 6 patients with coexisting IFG and IGT) and thirty-five healthy volunteers were included in which was designed as a cross-sectional study. The basic demographic characteristics of all participants in the case and control groups were compared with the serum chemerin, irisin, creatinine, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), high-density lipoprotein (HDL-cholesterol), low-density lipoprotein (LDL-cholesterol), triglyceride (TG), free thyroxine (sT4), and thyroid-stimulating hormone (TSH) levels. Result: Serum chemerin level was found to be higher in the prediabetic group (p=0.03), while no significant difference was found for the irisin level between the two groups. In the multivariate logistic regression analysis, we showed that chemerin was an independent risk factor in predicting prediabetes. There was a positive correlation (p=0.01, r=0.279) between all participants' body mass index (BMI) and chemerin level and a negative correlation between irisin level and high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) level, and Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance (HOMA-IR) (p=0.04 r=-0.295, p=0.01 r=-0.407, respectively). Conclusion: Chemerin is a new generation chemokine that predicts prediabetes. Studies aimed at irisin and chemerin may provide important role to prevent the prediabetes to Type 2 diabetes progression.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Konuralp Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 769
Atıf : 1.217
2023 Impact/Etki : 0.006
Konuralp Tıp Dergisi