Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 8
Ankilozan Spondilitli Hastaların Solunum Fonksiyonları ve Solunum Kas Kuvvetlerinin Egzersiz Kapasitesi ile Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi
2022
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Ankilozan Spondilitli hastaların (AS) bozulan solunum fonksiyonları ile solunum kas kuvvetlerinin (SKK) egzersiz kapasitesi ve yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemektir. Araştırmada AS tanısı almış olan 28 hasta (kadın: 20, erkek: 8 yaş: 41.93±9.49) ve 28 sağlıklı birey (kadın: 20, erkek: 8 yaş: 39.61±10.78) değerlendirildi. Hastaların tanımlayıcı bilgileri, klinik öyküleri ve göğüs ekspansiyon ölçümleri alındı. Solunum fonksiyon testleri (SFT) spirometre ile SKK ağız içi basınç ölçer ile ölçüldü. Hastalık aktivitesi, Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi (BASFI) ile değerlendirildi. Fonksiyonel egzersiz kapasitesi 6 dakikalık yürüme testi (6DYT) ve vital bulguları kullanılarak ölçüldü. Hasta grubunun yaşam kalitesini değerlendirmek için ise SF-36 yaşam kalitesi ölçeğinden yararlanıldı. AS’li hastaların SFT, SKK, 6DYT ve vital bulguları ortalama değerleri kontrol grubuna göre daha düşük olduğu bulunmuştur. FEV1, 6DYT, 6DYT öncesi ve sonrası bacak yorgunluğu ile 6DYT sonrası nabız parametreleri AS’li hastalarda kontrol grubuna göre istatiksel olarak daha düşüktür (p<0,05). Ayrıca hasta grubunun BASFI skoru ile SFT ve SKK arasında negatif 6DYT, göğüs ekspansiyonu ve yaşam kalitesi parametreleri arasında pozitif ilişki olduğu tespit edildi. Bu çalışma AS’lilerde kas iskelet sisteminde ve solunum fonksiyonlarında meydana gelen bozulmaların hastaların solunum değerlerini, egzersiz kapasitelerini ve yaşam kalitelerini azalttığını göstermiştir. AS’liler için egzersiz programlarında SKK'yi artıran egzersizlere yer verilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

The Effects Of Respiratory Functions and Respiratory Muscle Strength On Exercise Capacity and Quality Of Life In Patients With Ankylosing Spondylitis
2022
Yazar:  
Özet:

This study aims to examine the effects of impaired respiratory functions and respiratory muscle strength (RMS) on exercise capacity and quality of life in patients with ankylosing spondylitis (AS). In the study, 28 AS patients (female: 20, male: 8; age: 41.93±9.49) and 28 healthy individuals (female: 20, male: 8; age: 39.61±10.78) were evaluated. Descriptive information, clinical histories and chest expansion measurements of the patients were obtained. Respiratory function tests (RFT) were measured with a spirometer and RMS was measured with a respiratory pressure meter. Disease activity was assessed with the Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI). Functional exercise capacity was measured using the 6-min walk test (6MWT) and vital signs. SF-36 quality of life scale was used to evaluate the quality of life of the patient group. The average values of RFT, RMS, 6MWT and vital signs of patients with AS were found to be lower than the control group. FEV1, 6MWT, leg fatigue before and after 6MWT and heart rate after 6MWT parameters were significantly lower in AS patients than in control group (p<0.05). In addition, a negative correlation was found between RFT, RMS and BASFI score of the patient group and a positive correlation was found between 6MWT, chest expansion and quality of life parameters. In conclusion, this study showed that the impairments in the musculoskeletal system and respiratory functions in AS patients decrease their respiratory parameters, exercise capacity and quality of life. Exercises that increase RMS should be included in the exercise programs for AS.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 5.907
2023 Impact/Etki : 0.194
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi