Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Erken Cumhuriyet Dönemi Ulus Devlet İnşa Sürecinde “Merkeziyetçilik ve Mülki Taksimat” Üzerine Düşünceler
2023
Dergi:  
Siyasal: Journal of Political Sciences
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyet kurucularının zihin dünyasında modern ulus devleti ve toplumu inşa etme düşüncesi ve amacı vardır. Bundan dolayı erken cumhuriyet döneminde benimsenen yaklaşım ve politikaların temelini bu düşünce ve amaç oluşturmuştur. Bu makale, Erken Cumhuriyet döneminde ulus devlet inşası ile merkeziyetçilik ve mülki taksimat arasında yakın bir ilişki ve çok boyutlu bir etkileşim var mıdır? sorusuna cevap aramayı amaçlamaktadır. Çalışma, merkeziyetçilik yaklaşımı ve mülki taksimatın yönetim işlevinin ötesinde “Erken cumhuriyet dönemi ulus devleti inşa etmeğe yönelik” çok boyutlu işlevlere sahip olduğunu iddia etmektedir. Bu bağlamda merkeziyetçilik ve mülki taksimata ilişkin meclis tartışmaları, yasa ve tasarıları, hukuki metinler ana referans kaynağı olarak seçilmiş ve analiz edilmiştir. Bu çerçevede, Erken Cumhuriyet dönemi ulus devlet inşa sürecinde benimsenen temel yaklaşımlar ve politikalar serimlenecek, sonrasında merkeziyetçiliğe ve mülki düzenlemelere zemin teşkil eden yasa ve tasarılarının “modern ulus devlet” kimliğinin inşa edilmesindeki rol ve işlevleri, meclis tartışmaları eşliğinde analiz edilmektedir. Cumhuriyet kurucularının bahsi geçen inşa sürecinde, ademi merkeziyetçi bir söylem ile merkeziyetçi bir eylemsellik içinde olduklarına ve merkeziyetçiliği ve mülki taksimatı modern ulus devlet ve toplum için kurucu bir yaklaşım olarak benimsediklerine ilişkin bir çıkarıma dikkat çekilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Reflections On “centralization and The Civil Administrative Division” In The Nation-state Building Process During The Early Period Of The Republic
2023
Yazar:  
Özet:

The founders of the Turkish Republic had in mind the idea and aim of building a modern nation-state and society. This idea and aim formed the basis of the approaches and policies adopted in the early period of the Republic. This paper aims to seek an answer to the question of whether there is a close relationship and a multidimensional interaction between nation-state building, centralization and administrative division in the early Republican period. The paper argues that the centralization approach and civil administrative division had multidimensional functions beyond the administrative function “for the construction of the nation-state in the early Republican period”. In this context, parliamentary debates, laws, draft laws and legal texts on the centralization and civil administrative division served as the main sources of reference and were analyzed as part of the study. In this framework, the basic approaches and policies adopted in the nation-state-building process of the early Republican period are presented, followed by an analysis of the role and functions of the laws and draft laws that constitute the basis for the centralization and civil administrative division in the construction of the identity of the “modern nation-state” in the light of parliamentary debates. The paper also draws attention to the conclusion that the founders of the Republic were engaged in a decentralist discourse and centralist action in the aforementioned construction process and that they adopted the centralization and civil administrative division as a constructive approach for the modern nation-state and society.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Siyasal: Journal of Political Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 395
Atıf : 1.896
2023 Impact/Etki : 0.039
Siyasal: Journal of Political Sciences