User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 10
 Downloands 1
OKUL ORTAMI ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI VE ÖN PSİKOMETRİK ÖZELLİKLERİ
2018
Journal:  
Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Bu araştırmanın amacı; Johnson ve Stevens (2001) tarafından geliştirilen Okul Ortamı Ölçeği’nin (School Level Environment Questionnaire) Türkçeye uyarlanması ve Türkçe formun ön psikometrik geçerliğinin sınanmasıdır. Araştırma bu doğrultuda iki aşamada ve iki farklı katılımcı grupla yürütülmüştür. Araştırmanın ilk aşamasında, 49 uzman görüşü alınarak ölçeğin çeviri ve kapsam geçerliğini gerçekleştirilmiştir. İkinci aşamada ise ölçeğin Türkçe formunun yapı geçerliğini sınamak amacıyla ilkokul ya da ortaokullarda görev yapmakta olan 410 öğretmene erişilmiştir. Uyarlama sürecinde, İngilizce-Türkçe uygunluk, Türkçe anlaşılabilirlik, geri tercüme uygunluk ve kapsam geçerliği işlemleri gerçekleştirilmiştir. Türkçe ölçeğin ön psikometrik özellikleri için ise yapı geçerliği ve Cronbach alfa güvenirliği incelenmiştir. Bulgular, çeviri maddelerin özgün ölçek maddeleri ile yüksek oranda uyumluluk ve Türkçe anlaşılabilirlik değerlerine sahip olduğunu göstermiştir. Yapı geçerliğine ait bulgular Türkçe form için iki faktörlü ve bu faktörler altında toplanan beşli Likert tipinde 11 maddenin olduğu bir yapıya işaret etmiştir. Ayrıca, Türkçe formun güvenirlik analizleri gerek alt boyutlar gerek ölçeğin geneli bazında yüksek tutarlılık olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular ölçeğin Türkçe formunun ülkemiz öğretmenlerinin okullardaki ortama ait düşüncelerini ortaya koyabilecek bir araç oluştuğuna işaret etmektedir.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi

Journal Type :   other

Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi