Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 19
 Görüntüleme 12
Osteoporotik Hastalarda Uyku Kalitesinin Yaşam Kalitesine Etkisi
2013
Dergi:  
Türk Osteoporoz Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı osteoporotik bireylerde uyku kalitesinin değerlendirilmesi, uyku kalitesi ile ilişkili olabilecek faktörlerin belirlenmesi ve uyku kalitesi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya polikliniğimize başvuran 154 osteoporoz tanısı konulmuş hasta alındı. Hastalara yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, meslek, boy, kilo, alkol kullanımı, sigara kullanımı, fiziksel aktivite düzeyi, süt tüketimi, geçirilmiş frajilite kırığı öyküsünü içeren sorgulama formu dolduruldu. Kemik mineral yoğunluğu ölçümü DEXA ile lomber bölge ve femur boynundan yapıldı. Olguların torakal ve lomber vertebra grafileri çekilerek kompresyon kırıkları olup olmadığı kaydedildi. Sırt ağrısını değerlendirmek için Görsel Analog Skala (GAS) kullanıldı. Hastaların uyku kalitesini değerlendirmek için Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), yaşam kalitesini değerlendirmek için Avrupa Osteoporoz Kurumu Yaşam Kalitesi Anketi (QUALEFFO) kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 154 hastanın 65’inde (%42,2) uyku bozukluğu varken 89’unda (%57,8) uyku bozukluğu bulunmamaktaydı. Uyku bozukluğu olan osteoporoz hastalarında yaş ortalaması, kadın cinsiyet, evli olmama, aktif çalışmama, okuryazar olmama durumu uyku bozukluğu olmayanlardan yüksek, haftalık süt tüketim ortalaması daha düşük bulundu. Vertebral kompresyon kırığı uyku bozukluğu olan osteoporoz hastalarında uyku bozukluğu olmayanlardan daha fazlaydı. Hem lomber hem de femur T ve Z değerleri, GAS değerleri uyku bozukluğu olan osteoporoz hastalarında uyku bozukluğu olmayanlardan istatistiksel olarak daha yüksekti (p<0,05). QUALEFFO yaşam kalitesi ölçeğinin tüm alt parametreleri ve toplam değeri uyku bozukluğu olan osteoporoz hastalarında uyku bozukluğu olmayanlardan istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti (p<0,05). PUKİ skoruyla QUALEFFO yaşam kalitesi ölçeğinin alt parametre skorlarından ağrı arasında orta derece güçte; fiziksel işlev, sosyal işlev, genel sağlık algılaması ve toplam skor arasında zayıf güçte pozitif anlamlı korelasyon bulundu. Sonuç: Osteoporozlu hastalarda gözlenen uyku bozuklukları yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim seviyesi, diyet gibi faktörlerle ilintilidir. Uyku bozuklukları osteoporotik hastaların yaşam kalitesinin daha da düşmesine neden olmaktadır. (Türk Osteoporoz Dergisi 2013;19: 32-7)

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Türk Osteoporoz Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 98
Atıf : 13
2023 Impact/Etki : 0.028
Türk Osteoporoz Dergisi