Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
Obez ve Obez Olmayan Polikistik Over Sendromlu Adolesanların Klinik ve Laboratuvar Özelliklerinin Karşılaştırılması
2022
Dergi:  
Akdeniz Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZ Amaç: Bu çalışmanın amacı, obez ve obez olmayan Polikistik Over Sendromu tanılı kız çocuklarındaki klinik ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmaya yaşları 13-18 arasında değişen 54 Polikistik Over Sendromu tanılı adolesan olgu dahil edildi. Obez ve obez olmayan Polikistik Over Sendromu tanılı olguların klinik, demografik, laboratuvar ve pelvik ultrasonografi bulguları karşılaştırıldı. Bulgular: Obez ve obez olmayan gruplar karşılaştırıldığında serum; folikül stimule edici hormon (FSH), lüteinleştirici hormon (LH), serbest testosteron, dehidroepiandrosteron sülfat, 17-OH progesteron, androstenedion, açlık kan şekeri, düşük dansiteli lipoprotein düzeyleri ve pelvik ultrasonografi iki grupta benzer bulundu. Obez olgularda, açlık insülin düzeyi, HOMA-IR skoru, trigliserid düzeyi anlamlı olarak daha yüksek iken, yüksek dansiteli lipoprotein ise düşük saptandı. Androjen düzeyleri ile bel çevresi, kol çevresi, derialtı yağ kalınlığı, vücut yağ oranı ve over volümleri arasında ilişki saptanmaz iken LH/FSH oranı ile serbest testosteron, 17-OH progesteron ve androstenedion düzeyleri arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Adolesan dönemde Polikistik Over Sendromu tanısı konulduğunda mutlaka metabolik sendrom açısından değerlendirme yapılmalıdır. Metabolik sendrom riski saptanan olgularda bu dönemde dengeli diyet ve düzenli egzersiz alışkanlığı edinmek erişkinlik döneminde eşlik edebilecek komorbid hastalıklar sıklığının azaltılmasında anahtar rol oynamaktadır. Anahtar Sözcükler: Polikistik over sendromu, Adolesan, Obezite, Hirsutizm

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of The Clinical and Laboratory Characteristics Of Obese and Non-obese Adolescents With Polycystic Ovary Syndrome
2022
Yazar:  
Özet:

ABSTRACT Objective: The present study aimed to evaluate the clinical and laboratory findings in obese and non-obese girls diagnosed with Polycystic Ovary Syndrome. Methods: The total sample size was obese and non-obese 54 adolescents diagnosed with Polycystic Ovary Syndrome aged between 13-18 years. Demographic, clinic, laboratory, and pelvic ultrasonography findings of both groups were compared. Results: Both obese and non-obese adolescents with PCOS features have shown similarities in the levels of serum Follicle-stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH), free testosterone, dehydroepiandrosterone sulfate, 17-OH progesterone, androstenedione, fasting blood glucose, low-density lipoprotein levels and pelvic ultrasonography. Fasting insulin level, HOMA-IR score, and triglyceride level were significantly higher in obese patients, though high-density lipoprotein was found to be low. There was no correlation between androgen levels and waist circumference, arm circumference, subcutaneous fat thickness, body fat ratio, and ovarian volume. A positive correlation was found between LH / FSH ratio and free testosterone, 17-OH progesterone and androstenedione levels. Conclusions: Adolescents diagnosed with the Polycystic Ovary Syndrome should be evaluated in terms of metabolic syndrome. In cases with metabolic syndrome risk, healthy balanced diet accompanied by regular exercise play an important role in reducing the frequency of comorbid diseases that can occur in adulthood. Key Words: Polycystic ovary syndrome, Adolescent, Obesity, Hirsutism.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Akdeniz Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 564
Atıf : 199
2023 Impact/Etki : 0.04
Akdeniz Tıp Dergisi