Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 66
 İndirme 10
Necmuddîn İbn-i Sivâr’ın Şiirinde İlâhi Aşk
2020
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Necmuddîn ibn-i Sivâr b. İsrâil, on üçüncü asırda Dımeşk’te yaşamış bir Arap şairidir. Onun dîvânında dikkat çeken önemli konulardan biri ilâhi aşk/el-hubbu’l-ilâhi mevzusudur. Bu çalışmada, İbn-i Sivâr’ın şiirlerinde ilâhi aşkı nasıl ele aldığı incelenecektir. İbn-i Sivâr’ın dini ve dünyevi bakış açısının gelişmesinde, hocaları Ali el-Harîrî ile Sühreverdiyye Tarikatının kurucusu olan Ömer es-Sühreverdî önemli rol oynamaktadır. Çok genç yaştan itibaren şiirler yazmaya başlayan şair, ilk dönemlerinde methiye, mersiye gibi farklı konularda şiirler yazarken, İbn-i Arabî ve İbnu’l-Fârid gibi sufi şairlerden etkilenmesiyle birlikte daha çok tasavvufi şiirler kaleme almaya başlamıştır. Özellikle İbn-i Arabî’nin vahdet-i vücûd felsefesinden etkilenmiştir. Onun bu tarz şiirleri, bazı eleştirmenler tarafından beğenilmiş, tasavvufa temkinli yaklaşan diğer bazıları tarafından ise olumsuz eleştiriye maruz kalmıştır. İbn-i Sivâr’ı bir şair olarak kategorize etmek gerekirse onu sufi şairler grubuna dâhil etmek mümkündür. Bu yüzden onun şiirlerini daha iyi anlamak için bir takım tasavvufi bilgileri bilmek önemlidir. O, kasidelerinde hiciv, kendisi ile övünme, hakaret, alaya alma ve kınama gibi konulardan kaçınmıştır. Lirik tarzda kaleme aldığı şiirlerinde yaratıcısına olan sonsuz aşkını edebi bir üslupla ifade etmiştir. İlahi aşkı anlatmaya çalışırken çoğu defa sembollerden ve gazel türünün ıstılahlarından faydalanmıştır. Onun şiirlerinde insana, eşyaya, kâinata nefret ile değil sevgi ve muhabbetle bakma esastır. Çünkü ona göre kâinat, bir ayna misali yaratıcının mutlak güzelliğini yansıtmaktadır. Övgü, aşk, tasvir içerikli şiirlerinin çoğunda, dönemindeki şairlerde olduğu gibi, ağırlıklı olarak bedî sanatını kullanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Poetry of Love in Necmuddîn Ibn-i Sivâr
2020
Yazar:  
Özet:

Necmuddîn ibn-i Sivâr b. Israel is an Arab poet who lived in Dimeşk in the thirteen century. One of the most important issues that attract attention in his divinity is the divine love/el-hubbu’l-ilahi position. In this study, we will explore how Ibn-i Sivâr addressed the divine love in his poems. In the development of the religious and worldwide perspective of Ibn Sivâr, the teachers of Ali al-Harîrî and Sûreverdiye Tarikatı's founder, Omer es-Sûreverdi, play an important role. From a very young age the poet began to write poems, in his early periods he wrote poems on different subjects such as methye, mercy, and with his influence from sufi poets such as Ibn Arabî and Ibn’l-Fârid, he began to take more tasavvufi poems. The Arabic religion is influenced by the Islamic religion. His kind of poems have been favored by some critics, and some others have approached tasavvufa carefully and have been criticized negatively. If it is necessary to categorize Ibn Sivâr as a poet, it is possible to include him in a group of sufi poets. So it is important to know a set of tasavvufi information to better understand his poems. He escaped from things like hiciv, pride, insult, joke and punishment with himself. Lyrics expressed their infinite love for the creator in their poems in a literary style. While trying to tell the divine love, he often took advantage of the symbols and the suffering of the gazel kind. In his poems, it is essential to look at man, the thing, the universe, not with hatred, but with love and conversation. For according to him, the universe reflects the absolute beauty of the creator as a mirror. In many of his poems of praise, love, illustration, as in the poetry of his time, he used mostly the bedical art.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 282
2023 Impact/Etki : 0.088
Turkish Studies Language and Literature