Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Tavuk eti örneklerinde genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üreten Escherichia coli
2020
Dergi:  
Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada ticari olarak satışa sunulan ambalajlı ve ambalajsız tavuk but, göğüs ve kanat etlerinde genişlemiş spektrumlu ?-laktamaz (GSBL) üreten Escherichia coli prevalansını tespit etmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, farklı marketlerde satışa sunulan 30 tavuk but, 30 tavuk göğüs ve 30 tavuk kanat örneği materyal olarak kullanıldı. Her bir numuneden, ön zenginleştirme sonrası Brillance ESBL agara ekimler yapılmış, uygun inkübasyonun ardından üreyen şüpheli kolonilerden max. 5 tanesi seçilerek, EMB agara geçildi. İzolatların E.coli olarak identifikasyonunda IMViC testler kullanıldı. Suşların GSBL üretim özellikleri Klinik ve Laboratuvar Standartları Enstitüsü (CLSI)?nce belirtilen kombine disk difüzyon yöntemi ile fenotopik olarak belirlendi. Bulgular: Tavuk eti örneklerinden elde edilen 159 E. coli şüpheli izolattan, 152 tanesi (%95,5) E.coli olarak belirlendi. Kombine disk difüzyon testi sonrasında 28 (%18,4) izolatın GSBL pozitif olduğu tespit edildi. İncelenen göğüs etlerinde 17 (%60), but örneklerinde 9 (%32) ve kanat örneklerinde de 2 (%7) adet GSBL izolatı bulundu. GSBL üreten E.coli izolatlarının ambalajlı ve açık örneklerdeki dağılımı, sırasıyla %71 ve %28 olarak belirlendi. Öneri: Tavuk etlerinde GSBL üreten E. coli varlığı, bu tip direncin insanlara aktarımında gıdaların da önemli bir kaynak olabileceğini ortaya koymaktadır. Gıdalar düzenli olarak patojen bakteriler kapsamında incelenmesine rağmen, GSBL üreten bakteriler bu kapsamda değildir. Bu durum gıda zinciri vasıtasıyla yeni dirençli bakterilerin fark edilmeden artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle bakterilerde fenotipik olarak direncin belirlenmesinin yanı sıra, elde edilen izolatların ileri analizlerle genotipik olarak da bu özelliği taşıyıp taşımadığının tespit edilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Escherichia coli, which produces extended spectrum beta-lactam in chicken meat samples
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study was aimed at detecting the prevalence of Escherichia coli that produces extended spectrum in the packaged and unpacked chicken butter, breasts and wings (GSBL) which is commercially available for sale. In the study, 30 chicken butts, 30 chicken breasts and 30 chicken wings were used as material for sale in different markets. From each sample, Brillance ESBL agara crops are made after pre-enrichment, max from suspicious colonies that grow after appropriate incubation. Five of them were selected, and the EMB was passed. IMViC tests were used to identify isolates as E.coli. The production characteristics of the GSBL are phenotopically determined by the Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). Results: From 159 E. coli suspected isolations obtained from chicken meat samples, 152 (95,5%) were identified as E. coli. After a combined disk diffusion test, it was found that 28 (18.4%) isolates were GSBL positive. In the examined breasts 17 (60%) but 9 (32%) and 2 (7%) GSBL isolat were found in wing samples. The distribution of GSBL-produced E.coli isolates in packaged and open samples was determined at 71% and 28% respectively. The presence of E. coli, which produces GSBL in chicken meat, shows that food can also be an important source in the transmission of this type of resistance to humans. Although foods are regularly studied within the scope of pathogenic bacteria, the bacteria producing GSBL are not within this scope. This situation can lead to the unnoticed increase of new resistant bacteria through the food chain. Therefore, in addition to the determination of resistance phenotypically in bacteria, it is recommended that the obtained isolates, through advanced analysis, be identified whether they carry this characteristic genotypically or not.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.407
Atıf : 1.279
2023 Impact/Etki : 0.068
Eurasian Journal of Veterinary Sciences