Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 96
 İndirme 9
Rusya’da Stalinizm’in Doğuşu
2021
Dergi:  
Avrasya İncelemeleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Minsk’te 1898’de kurulan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) Komünist Parti’nin kurulmasına zemin hazırlamıştır. 1903 yılında önce Brüksel daha sonra Londra’da yapılan parti kongrelerinde iktidara gelmenin yolunun devrimci mücadeleyle gerçekleştirilmesi görüşü ağır basmıştır. Bu görüşte olan Lenin ve yandaşlarına çoğunluk anlamına gelen Bolşevik denmiştir. 1903’te de Vladimir Lenin (1870-1924) tarafından kuruluş aşaması tamamlanan Komünist Parti, Rus idaresinin ideolojik ve politik temelini oluşturmuştur. V. Lenin, Pravda (Gerçek) adlı gazeteyi Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi yayın organı olarak çıkarmaya başlamıştır. Pravda Gazetesi daha sonra Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin yayın organı olmuştur. Komünizm fikrinin yaydığı düşünce etrafında birleşen Rus halkı askeri birliklerin de katılımıyla 12 Mart 1917’de “İşçi ve Askerin Sovyeti” adı altında birleşmişlerdir. Nihayetinde baskılar sonucu Çar II. Nikola 16 Mart 1917’de istifa etmek zorunda kalmıştır. Böylece Rusya’da 300 yıllık Romanov hükümranlığı sona ermiştir. Ekim 1917’de Bolşevikler Petrograd’da yönetimi ele geçirmiş ve Lenin, Sovyet liderliğinin başına geçmiştir. Lenin’in emriyle 1918’de RSDİP, “Rusya Komünist Partisi” adını almıştır. Ancak bu partinin adı 1952 Ekim’inde Sovyetler Birliği Komünist Partisi olarak değiştirilmiştir. 21 Ocak 1924’te Lenin’in ölümünden sonra Josef Stalin (1878-1953), Sovyetler Birliği idaresinde yönetimi ele geçirmiştir. Stalin’in, iktidarını pekiştirmek ve komünizmi Sovyetler Birliği’nde etkin kılmak için yaptığı baskıcı uygulamaları sonucu binlerce kişi tutuklanmış, öldürülmüş, sürgün edilmiş, fabrika ve çalışma kamplarında karın tokluğuna çalışmaya mahkum edilmiştir. Büyük devletlerin desteğiyle Alman tehlikesini bertaraf eden Rusya askeri ve ideolojik olarak Avrupa içlerine kadar sokulmayı başarmıştır. Bu süreçte büyük devletler Stalinizm ve komünizmi Avrupa için bir tehdit olarak görmeye başlamışlardır. 5 Mart 1953’te Stalin’in ölümüyle Sovyetler Birliği’nde yeni bir dönem başlamıştır. Bu çalışmanın amacı Sovyetler Birliği’nde Stalinizm’in doğuşunu ve uygulamalarını bütün yönleriyle ortaya koymaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Birth Of Stalinism In Russia
2021
Yazar:  
Özet:

The Russian Social Democratic Labor Party (RSDLP), founded in Minsk in 1898, paved the way for the formation of the Communist Party. The opinion that the only way to gain power was through revolutionary struggle predominated at the party congresses held in 1903, first in Brussels and then in London. Bolsheviks, meaning “majority” in Russian, were called to Lenin and his followers who held this viewpoint. The Communist Party, whose foundation phase was completed in 1903 by Vladimir Lenin (1870-1924), served as the ideological and political foundation of the Russian government. V. Lenin established the Pravda (Real) newspaper as the publication organ of the Russian Social Democratic Labor Party. Pravda Newspaper later became the publication organ of the Soviet Communist Party. The Russian people united around the idea of communism formed the “Soviet of Workers’ and Soldiers’ “ with the participation of military units on March 12, 1917. As a result of the pressure, Tsar II. Nikola was forced to resign on March 16, 1917. As a result, Russia’s 300-year reign of the Romanovs came to an end. The Bolsheviks seized power in Petrograd in October 1917, and Lenin became the leader of the Soviet Union. Lenin ordered that the RSDLP be renamed the “Communist Party of Russia” in 1918. Moreover, the name of this party was changed to the Communist Party of the Soviet Union in October 1952. Josef Stalin (1878-1953) took over the Soviet Union’s administration after Lenin’s death on January 21, 1924. Thousands of people were arrested, killed, exiled, and sentenced to labor in factories and labor camps as a result of Stalin’s repressive practices to consolidate his power and make communism effective in the Soviet Union. Russia managed to penetrate Europe militarily and ideologically after eliminating the German threat with the support of the great powers. During this period, the major powers began to regard Stalinism and communism as a threat to Europe. When Stalin died on March 5, 1953, the Soviet Union entered a new era. The present study aims to reveal the origins and practices of Stalinism in the Soviet Union in all of their facets.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Avrasya İncelemeleri Dergisi

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 221
Atıf : 528
2023 Impact/Etki : 0.194
Avrasya İncelemeleri Dergisi