Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
Özkıyım Enflamatuvar Bir Süreç mi? CRP Temelli Bir Olgu-kontrol Çalışması
2021
Dergi:  
Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Çocukluk çağı özkıyım girişimi sayısı ve buna bağlı ölümler gün geçtikçe artmaktadır. Bu durum tüm popülasyon için bir sorun teşkil etse de psikiyatrik hastalığa sahip olanlar için daha ciddi bir sorundur. Önceki çalışmalar enflamasyon ile psikiyatrik hastalık birlikteliğini göstermiştir. Biz de buradan yola çıkarak çocukluk çağı özkıyım girişimleri ile enflamatuvar bir biyomarker olan C-reaktif protein (CRP) ilişkisini araştırmayı planladık. Yöntemler: Çocuk acil servisine 01.03.2016-01.03.2019 tarihleri arasında özkıyım girişimi nedeniyle başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden çalışma grubu ve sağlıklı gönüllü bireylerden oluşmuş kontrol grubu ile yapılan bu araştırma ileriye yönelik karakterde bir olgu-kontrol çalışması olarak dizayn edilmiştir. Her iki grubun demografik ve klinik verilerine ilaveten CRP düzeyleri incelenmiştir. Tüm bu parametreler açısından gruplar karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 108 olgu, 131 kontrol olmak üzere toplam 239 olgu dahil edilmiştir. Gruplar arasında demografik veriler açısından fark tespit edilmemiştir. Serum CRP düzeyleri açısından gruplar değerlendirildiğinde kontrol grubunun ortalaması 1,5±1,5 mg/L olarak saptanırken, olgu gurubunun ortalaması 12,7±6,4 mg/L olarak bulunmuştur. (p<0,01) Psikiyatrik hastalık varlığı açısından değerlendirildiğinde, CRP düzeyi, psikiyatrik hastalık tanısı almış grupta ortalama 14,3±4,2 mg/L olarak saptanırken, psikiyatrik hastalık tanısı almamış grupta 9,7±2,7 mg/L olarak saptanmıştır (p=0,03). Sonuç: Özkıyım girişiminde bulunan bireylerde kuvvetli bir enflamatuvar belirteç olan CRP normal popülasyona göre yüksek saptanmıştır. Bu klinik süreç ile ilgili enflamasyonun rolünün daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Is it an inflammatory process? A CRP-based case-control study
2021
Yazar:  
Özet:

Introduction: The number of childhood attempts and the related deaths are increasing on a daily basis. Although this situation is a problem for the entire population, it is a more serious problem for those with psychiatric disease. Previous studies have shown the association of inflammation with psychiatric disease. We also planned to investigate the relationship between C-reactive protein (CRP), which is an inflammatory biomarker, with childhood self-determination initiatives. Methods: This research was carried out with a working group and a control group consisting of healthy volunteer individuals who apply for child emergency service from 01.03.2016 to 01.03.2019 due to the initiative of self-determination and who agreed to participate in the work and this research was designed as a factual-control work in advance character. CRP levels have been studied in addition to the demographic and clinical data of both groups. All of these parameters are compared. Results: The study included a total of 239 facts, including 108 facts, 131 controls. There is no difference in demographic data between the groups. When groups were evaluated in terms of serum CRP levels, the average of the control group was estimated at 1.5 ± 1.5 mg/L, while the average of the incident group was estimated at 12.7 ± 6.4 mg/L. (p<0,01) When evaluated in terms of the presence of psychiatric disease, the CRP level was estimated at an average of 14.3 ± 4.2 mg/L for the diagnosed psychiatric disease group, while 9.7 ± 2.7 mg/L for the non-diagnosed psychiatric disease group (p= 0.03). The result: CRP, which is a strong inflammatory indicator in individuals who are in self-sufficiency, is high compared to the normal population. The role of inflammation in this clinical process should be studied in more detail.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 115
Atıf : 20
2023 Impact/Etki : 0.014
Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi