Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
Leptinotarsa decemlineata Say, 1824 (Coleoptera: Chrysomelidae) popülasyonlarında lambda-cyhalothrin ve imidacloprid direncinin ve diatom toprağının sinerjistik etkinliğinin belirlenmesi
2021
Dergi:  
Türkiye Entomoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma 2020 yılında yürütülmüş olup, Konya’nın Karapınar, Çumra, Seydişehir, Güneysınır ve Doğanhisar ilçelerinden toplanan patates böceği, Leptinotarsa decemlineata Say, 1824 (Coleoptera: Chrysomelidae) popülasyonların lambda-cyhalothrin ve imidacloprid etken maddelerine direnci araştırılmıştır. İnsektisit uygulamaları 4. dönem larvalara topikal olarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Karapınar popülasyonunda aynı metodoloji ile imidacloprid ve diatom (%2 w/v) uygulanarak, diatom toprağının sinerjistik etkinliği araştırılmıştır. Araştırma sonucunda tüm popülasyonların direnç oranı imidacloprid aktif maddesinde, lambda-cyhalothrine nazaran daha yüksek bulunmuştur. En yüksek LD50 değeri lambda-cyhalothrin ve imidacloprid için sırasıyla Çumra (0.212 µg larva-1) ve Karapınar (0.456 µg larva-1) popülasyonunda tespit edilmiştir. İmidacloprid ve diatom uygulamasında en yüksek sinerji oranı uygulamadan 48 saat sonra 1.93 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda diatom toprağı kullanımının imidacloprid etken maddesine direnç geliştirmiş olan patates böceğinin mücadelesinde ve direnç yönetiminde büyük katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Leptinotarsa decemlineata Say, 1824 (Coleoptera: Chrysomelidae) in populations determining the synergistic effect of lambda-cyhalothrin and imidacloprid resistance and diatom soil
2021
Yazar:  
Özet:

This study was conducted in 2020, and the potato insects collected from the districts of Karapınar, Çumra, Seydişehir, Southern Border and Doğanhisar, Leptinotarsa decemlineata Say, 1824 (Coleoptera: Chrysomelidae) populations were studied resistance to lambda-cyhalothrin and imidacloprid active substances. The insecticide application was locally performed on the 4th period of larva. In the Karapınar population, the synergistic effectiveness of the diatom soil was also studied by the application of imidacloprid and diatom (2% w/v) with the same methodology. The study found that the resistance rate of all populations in the active substance imidacloprid, lambda-cyhalothrine, was higher than Nazaren. The highest LD50 value for lambda-cyhalothrin and imidacloprid is Gumra (0.212 μg larva-1) and Karapınar (0. 456 μg larva-1) is detected in the population. The highest synergy rate in Imidacloprid and Diatom application was determined to 1.93 48 hours after application. According to the research, the use of diatom soil is estimated to contribute greatly to the fight and management of the potato insect, which has developed resistance to the imidacloprid active substance.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Lambda-cyhalothrin and Imidacloprid Resistance and Synergistic Activity Of Diatomaceous Earth In Leptinotarsa Decemlineata Say, 1824 (coleoptera: Chrysomelidae) Populations
2021
Yazar:  
Özet:

In this study conducted in 2020, the resistance of Leptinotarsa decemlineata Say, 1824 (Coleoptera: Chrysomelidae) populations collected from Karapınar, Çumra, Seydişehir, Güneysınır and Doğanhisar Districts of Konya Province, Turkey to lambda-cyhalothrin and imidacloprid was investigated. Insecticides were applied topically to fourth instar larvae. In addition, the synergistic efficiency of diatomaceous earth (DE) was investigated by applying imidacloprid plus DE (2% w/v) with the same methodology in the Karapınar population. As a result of the research, the resistance rate of all populations was found to be higher in imidacloprid than in lambda-cyhalothrin. The highest LD50 was found in the Çumra (0.212 µg/larvae) and Karapınar (0.456 µg/larvae) population for lambda-cyhalothrin and imidacloprid respectively. The highest synergism ratio was determined as 1.93 after 48 hours in imidacloprid plus DE application. As a result of the research, it is considered that the use of DE will make a great contribution to the control and resistance management of the imidacloprid resistant potato beetle.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türkiye Entomoloji Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 124
Türkiye Entomoloji Dergisi