Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 45
 İndirme 10
COĞRAFİ İŞARETLER VE TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNDE BİR İMGE: ESPİYE PİDESİ
2020
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalede geleneksel Türk mutfak kültürünün bir imgesi olarak Espiye pidesi, üretim, tüketim ve kültürel bağlamında ele alınmaktadır. Mutfak, insanların çeşitli ürünleri (bitkisel, hayvansal vb.) bir araya getirerek yemeğe/besine dönüştürdükleri artistik bir deneyim alanıdır. Yemeğin türünü ve adını, seçilen ürünler yanında yöresel özellikler ve kültür belirlemektedir. Son yıllarda insanların beslenme alışkanlıkları yöresel, doğal, organik vb. imajların etrafında şekillenmeye başlamıştır. Söz konusu imajların Türk mutfak kültürüne olan etkileri de köy ve kültürüne ait ürünleri öne çıkarmıştır. Bu bağlamda Türk mutfak kültüründe et ve buğdayın yeri sorgulanarak yemeğe dönüştürme işlemleri pide açısından tartışılmaktadır. Pidenin hazırlanması sürecinde gerekli maddelerin temini, ürün tercihi ve karar verme, malzemeyi işleme, usta mahareti, pişirme süresi, servis seçenekleri gibi unsurlara dikkat çekilmektedir. Beslenme olgusu, sadece öğün (kahvaltı, öğle ve akşam yemeği) kavramıyla geçiştirilecek bir konu değildir. Özellikle insanların deneyime bağlı turizm olgusuna yöneldikleri bir dönemde, mutfağın sanatsal ve kültürel yaratım alanı olarak öne çıkması, marka, patent, coğrafi işaret ve tescil süreçlerini öne çıkarmıştır. Söz konusu olgular doğrultusunda mutfağın bir kültür turizmi alanı olarak şekillendiği söylenebilir. Gastronomi turizmi olarak da bilinen bu yeni anlayış, temelde önemli bir fizyolojik ihtiyaç (giderilmesi zorunlu) olması hasebiyle kendi kültürünü ve anlayışını vücuda getirerek bu kapsamda yöresel mutfakların önem kazanmasını sağlamıştır. Bu kapsamda makalede Espiye Pidesi olarak bilinen mutfak imgesini öne çıkaran özellikler tespit edilerek Türk mutfak gelenekleri içerisindeki yeri sorgulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Geographical signs and an imagery in the Turkish cuisine culture: Spice Pidesi
2020
Yazar:  
Özet:

This article is discussed as an image of the traditional Turkish cuisine culture in the Espiye pics, production, consumption and cultural context. Kitchen, the various products of people (plants, animals, etc.) It is an artistic field of experience that they transform into food/food. The type and name of the food, along with the selected products, is determined by local characteristics and culture. In recent years, people’s eating habits are local, natural, organic, etc. It began to form around the images. The effects of these images on the Turkish cuisine culture have also highlighted the products belonging to the village and culture. In this context, the processes of conversion to food by questioning the place of meat and grain in the Turkish cuisine culture are discussed from the point of view. During the process of preparation of the pudding, the attention is paid to elements such as the supply of the necessary ingredients, product preference and decision-making, processing of the material, mastery, cooking time, service options. The phenomenon of nutrition is not a subject to be passed through the concept of meal (morning, lunch and dinner). Especially in a period when people are focused on the experience-related tourism phenomenon, the appearance of the kitchen as an artistic and cultural field of creation has highlighted the trademarks, patents, geographical marks and registration processes. It can be said that the kitchen is formed as a cultural tourism area. This new understanding, also known as gastronomic tourism, has made it possible for local cuisine to gain importance in this scope by bringing their own culture and understanding into the body as a substantial physiological need (the need to be removed). In this context, the article identifies the characteristics that highlight the kitchen image known as the Spiye Pidesi, and the place within the Turkish cuisine traditions is questioned.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.289
2023 Impact/Etki : 0.116
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q3
336/520

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q3
52/89

Mimarlık, Planlama ve Tasarım Temel Alanı
Q3
22/33

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q3
166/239

Filoloji Temel Alanı
Q3
44/84

Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi