Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 55
 İndirme 7
TÜRKIYE’DEKİ MUHASEBE DÜZENLEMELERİ ÇERÇEVESİNDE FAALİYET KİRALAMASI İŞLEMLERİNİN İNCELENMESİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
2020
Dergi:  
Hitit Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, faaliyet kiralaması işlemlerinde özellik arz eden hususların Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS), Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS), Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (MSUGT) çerçevesinde muhasebeleştirilme esaslarını açıklamaktır. TMS 17 yerine uygulamaya konulan TFRS 16, kiracı açısından finansal veya faaliyet kiralaması ayrımını kaldırarak doğrudan kullanım hakkının varlıklarda ve kira borçlarının ise yükümlülükte gösterilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kiraya veren açısından ise TMS 17’de olduğu gibi faaliyet ve finansal kiralama sınıflandırılmasına devam edilmiştir. BOBİ FRS Bölüm 15’de kiraya veren ve kiracı açısından finansal ve faaliyet veya geleneksel kiralama ayrımı geçerliliğini korumaktadır. VUK’da ise sadece finansal kiralama ile ilgili hükümlere yer verildiği, MSUGT’da ise sadece kiralama işlemleri hususunda kullanılacak hesaplara yer verilerek açıklandığı tespit edilmiştir. TFRS 16 kapsamında kiracı işletmeler açısından tek tip kiralama modelinin öngörülmesi, bu tür işletmelerin varlık ve yükümlülüklerinin finansal tabloların karşılaştırılabilirliğinin arttırılmasına ve gerçeğe uygun sunumunun sağlanmasına katkı sağlaması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

In Turkey Accounting Regulations in the framework of Activity Assessment Processes Review and Accounting
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to explain the principles of accounting in the framework of the Turkish Accounting and Financial Reporting Standards (TMS/TFRS), the Financial Reporting Standard for Large and Medium-Sized Enterprises (BOBI FRS), the Tax Procedure Act (VUK) and the Accounting System Application General Notice (MSUGT). TFRS 16, which is implemented instead of TMS 17, states that by removing the financial or activity rental differences in terms of the rental, the right of direct use in assets and the rental debt must be displayed in obligation. In terms of the tenant, the activity and financial rental classification, as in TMS 17, has been continued. BOBI FRS in Section 15 preserves the validity of the rental and rental financial and activity or traditional rental distinction in terms of the rental. In VUK, it has been found that only the provisions relating to financial rental are included, and in MSUGT, it is stated that the accounts that will be used only in relation to the rental transactions are included. In accordance with TFRS 16, the forecast of a single-type rental model for rental companies is expected to contribute to the improvement of the comparability of the financial statements and to the provision of a real-world presentation of the assets and liabilities of such enterprises.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Hitit Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 606
Atıf : 2.462
Hitit Sosyal Bilimler Dergisi