User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 5
 Views 13
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA TÜRK AMERİKAN İLİŞKİLERİ
2012
Journal:  
Güneydoğu Avrupa Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Türk-Amerikan ilişkileri Osmanlı döneminde başlamıştır. Bu süreçte Amerikan görevlileri Osmanlı Devleti ile sıkı bir işbirliği için mücadele ederken sorunlarla uğraşan Osmanlı Devleti gerekli reaksiyonu gösterememiştir. Türk milli mücadele yıllarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin tavrı işgalci ülkeler nispeten daha olumlu olurken, Osmanlı İmparatorluğu'ndan bazı sorunlar Cumhuriyet Dönemine yansımıştır. ABD, Birinci Dünya Savaşı sonunda kısmen kendi içine çekilirken, İkinci Dünya Savaşı'na katılması ile eski dünyanın bir parçası olmuştur. Savaş sonunda dünyada oluşan kamplaşmada Amerika, Batı medeniyetinin temsilcisi olmuştur. Amerikan Dışişleri Bakanı Marshall bunu teşvik etmiştir. SSCB'nin işgalci bir politika izlemeye başlaması ve karşısında etkin bir güç olmaması Amerika'nın daha etkin olarak eski dünyada rol almasına vesile olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti 1930'lu yılların sonuna kadar bölgesinde bir istikrar unsuru olmuşken, İkinci Dünya Savaşı'na bütün ısrarlara rağmen girmemesi büyük bir başarı olmuştur. Ne var ki, savaş sonunda Türk ekonomisinin ciddi sıkıntıları bulunuyordu. Bu süreçte Sovyetlerin tehditkar politikaları da Türk idarecileri Batıya yaklaştırmıştır. Bu kapsamda İngiltere'nin de girişimi ile Amerika ile olan ilişkilere önem verilmiştir. Amerikan-Türk İlişkileri kısa sürede büyük gelişme göstermiştir. Türk idareciler NATO üyesi olan Türkiye'nin çok daha emniyetli ve güvenli bir kampa girerek tehditlerden kurtulduğuna inanmışlardır. Bu mutluluk çok uzun sürmemiştir. 1962 yılında yaşanan Füze Krizi ile yaşanan gelişmeler, Türkiye'nin 1964 Kıbrıs Çıkartma Planına Amerika 'nın vermiş olduğu tepki ilişkileri olumsuz etkilemiştir. Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Türk-Amerikan İlişkileri ile daha ciddi sorunlar ortaya çıkarken, her iki ülke kendi çıkarları söz konusu olduğunda farklı davranabileceği gerçeğini karşı tarafa anlatmasını başarmış gibi gözükmektedir. 1 Mart 2003 Tezkeresi ile Füze Kalkanı Projesi bu gerçeği teyit etmektedir. Şimdilerde iki ülke ilişkilerinde yeni bir bahar dönemi yaşanıyor gibi. Ancak ne zaman, kim tarafından, nasıl ve nerede ilk yanlışın yapılacağı ise şüphesiz Türk-Amerikan İlişkilerine vakıf olanlarca merakla beklenmektedir. Zira geçmişte hep yaşanan süreç bu kez de yaşanacak beklentisi bulunmaktadır.

Keywords:

0
2012
Author:  
Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles




Güneydoğu Avrupa Araştırmaları Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 214
Cite : 135
2023 Impact : 0.038
Güneydoğu Avrupa Araştırmaları Dergisi