Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 2
Gram negatif bakterilerde GSBL üretiminin üç farklı yöntemle araştırılması ve antibiyotik direnç oranları
2015
Dergi:  
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmada genişlemiş spektrumlu betalaktamaz (GSBL) üreten bakterilerin doğru ve hızlı tanımlanması için kromojenik agarın etkinliğini test etmek ve GSBL ürettiği tespit edilen 105 bakteride antibiyotik direnç oranlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM ve GEREÇLER: Kombine disk yöntemi, E test yöntemi ve kromojenik agar ile GSBL üretimi tespit edilmiştir. Ayrıca bu şuşların 21 antibiyotiğe karşı duyarlılıkları CLSI (Clinical Laboratory Standards Institute) kriterlerine göre çalışılmıştır. Duyarlı kabul edilen zon çapları değerlendirilmiş, orta duyarlı suşlar dirençli kabul edilmiştir. İstatistiksel değerlendirme Fisher’s ki-kare testiyle yapılmıştır. BULGULAR: Kombine disk yöntemi ile 105 (81 tanesi Escherichia coli ve 24 tanesi Klebsiella spp.), E test ile 96 ve kromojenik agar ile 99 suşun GSBL ürettiği tespit edilmiştir. Kromojenik agar yöntemi ile GSBL tespitinin duyarlılığı %94,8. GSBL üreten suşların dirençli kabul edildiği sefuroksim, sefazolin ve sefotaksim’e tüm suşların dirençli olduğu görülmüştür. Beta-laktam/ beta-laktamaz inhibitörü kombinasyonları içerisinde ampisilin-sulbaktam direncinin (%75,2) yüksek olduğu bu grupta en az dirençli antibiyotiklerin piperasilintazobaktam (%31,4) ve sefoperazon -sulbaktam (%32,4) olduğu tespit edilmiştir. Karbapenemlere (imipenem, meropenem ve ertapenem) dirençli toplam 8 (%7,6) suş tespit edilmiş olup en düşük direnç oranı karbapenem grubu antibiyotiklerde saptanmıştır. Beta-laktam/betalaktamaz inhibitörü kombinasyonları, aminoglikozidler, trimetoprim – sülfametoksazol ve kloramfenikole Klebsiella spp. suşlarının E. coli’den daha dirençli olduğu fakat kinolonlara E. coli suşlarının daha dirençli olduğu tespit edilmiştir (p< 0.05). TARTIŞMA ve SONUÇ: GSBL tespitinde kromojenik agar kullanımının bir avantaj sağlamadığı, GSBL üreten suşlarda en düşük direnç oranına sahip antibiyotiklerin karbapenemler olduğu, GSBL üreten bakterilerin türlerinin direnç oranlarını belirlemede ve tedavide kullanılacak antibiyotiğin seçiminde önemli olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 796
Atıf : 2.093
2023 Impact/Etki : 0.062
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi