Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 25
 İndirme 1
2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı ile Maarif Salnamesi’nin Okuma Becerisi Açısından Karşılaştırmalı Olarak Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Ortaokul Türkçe derslerinin amacı, kapsamı, işlenişi, ölçme ve değerlendirmeleri gibi konular öğretim programlarında belirtilmektedir. Yayımlanan Türkçe Dersi Öğretim Programlarında küçük değişiklikler olmakla birlikte son olarak 2019 yılında yayımlanan Türkçe Dersi Öğretim Programında temel olarak dört ana beceriden/kazanımdan bahsedilmektedir. Bunlar: Okuma, yazma, dinleme/izleme ve konuşmadır. Osmanlı Devleti 2. Abdülhamid Devri’nde, ilki 1316 Hicri 1899/1900 Miladi tarihinde olmak üzere altı yıl boyunca Salname-i Nezaret-i Maarif-i Umumiye (Maarif Salnamesi) adıyla hacimli eğitim yıllıkları yayımlanmıştır. Bu yıllıklarda; eğitim tarihi, Osmanlı Devleti’nin kapsadığı sınırlar içinde yer alan idareciler, öğretmenler, öğrenciler, okullar, okullarda gösterilen dersler, derslerin işlenişini, vb. veriler toplu olarak görülebilmektedir. Bu açıdan dönemin öğretim programı özelliği taşıyan bu yıllıklar eğitim tarihi açısından önemlidir.  Bu çalışmada ortaokul Türkçe dersi okuma becerisi, ilk olması sebebiyle 1316 H Maarif Salnamesi ve son program olan 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı kaynak alınarak karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Doküman incelemesi yöntemi kullanılarak oluşturulan çalışmada içerik analizi yönteminden de faydalanılmıştır. Osmanlı Türkçesi olarak basılan 1316 H tarihli Maarif Salnamesi araştırmacı tarafından günümüz Türkçesine çevrilmiştir. Araştırma kapsamına giren ortaokullar, Türkçe dersleri, derslerin ayrıntılı açıklamaları, nizamnameler, talimatnameler vb. konular ayrıca üzerinde durularak analiz edilmiştir. 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programında yer alan başlıklar doğrultusunda karşılaştırmalı inceleme yapılmıştır. Geçmiş ve günümüz ortaokulları, Türkçe dersleri ve okuma becerisi bahsi geçen iki kaynak ele alınarak karşılaştırmalı olarak incelenmiş, okuma becerisi kazandırma hedefi nitelik ve nicelik olarak karşılaştırılmış, ölçme-değerlendirme yaklaşımları ortaya konulmuştur. Sonuç olarak 1316 H Maarif Salnamesinde dönemin ortaokullarında yer alan Türkçe ders saatlerinin daha az olduğu görülmüş, Türkçe derslerinin farklı isimlerle (hüsn-i hat, imla, kıraat, kitabet vb.) ders çizlgelerinde yer aldığı tespit edilmiş, bu derslerin işlenişi, yöntem-teknik açısından verilen ayrıntıların 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programına göre daha fazla olduğu bununla birlikte hedef kazanımların ayrıntılandırılmadığı görülmüştür. Ölçme-değerlendirme açısından incelendiğinde hem 1316 H Maarif Salnamesinde hem de 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programında süreç odaklı bir değerlendirme ön plana çıkmaktadır. Bunula birlikte 1316 H tarihli Maarif Salnamesinde nizamnamelerde, çeşitli mesleklerin giriş sınavlarında ve farklı okullara ya da bir üst kademedeki okulların giriş sınavlarının talimatnamelerinde Türkçe dersi okuma becerisinin çok iyi düzeyde olması beklentisi açıkça görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

2019 Turkish lesson curriculum and comparative assessment of Maarif Salnamesi's reading skills
2022
Yazar:  
Özet:

Subjects such as the purpose, scope, processing, measurement and evaluation of high school Turkish courses are specified in the teaching programs. Although there are small changes in the published Turkish lesson teaching programs, the last published in 2019 Turkish lesson teaching program is mainly discussed about four main skills/winnings. These are: reading, writing, listening/looking and speaking. The Ottoman State 2. In the Abdülhamid era, the first 1316 Hicri 1899/1900 Miladi was published for six years, with the name of Salname-i Nezaret-i Maarif-i Umumiye (Maarif Salnamesi). In these years; the history of education, administrators, teachers, students, schools, courses shown in schools, the processing of courses, etc. within the limits covered by the Ottoman State. The data can be seen collectively. This year’s teaching program is important in terms of the history of education.  In this study, the ability to read the secondary school Turkish lesson, as the first, was compared with 1316 H Maarif Salnamesi and the last program, the 2019 Turkish lesson Teaching Program. The method of document review is also used in the study of the content analysis method. Maarif Salnamesi, published in 1316 H as the Ottoman Turkish, was translated into today's Turkish by a researcher. High schools, Turkish courses, detailed descriptions of courses, norms, instructions, etc. The issues were also analyzed. The 2019 Turkish Teaching Program has been compared according to the topics included. Current and current high schools, Turkish lessons and reading skills are comparatively studied by dealing with the two sources mentioned, reading skills are targeted by quality and quantity compared, measurement-evaluation approaches have been revealed. As a result, in 1316 H Maarif Salnames there were fewer Turkish lesson hours in the secondary schools of the period, Turkish lessons with different names (Hüsn-i line, imla, keraat, book, etc.). The processing of these courses, method-technically provided details are more than the 2019 Turkish lesson teaching program, but the target achievements have not been detailed. When studied from the point of view of measurement-evaluation, a process-focused assessment in both the 1316 H Maarif Salnames and the 2019 Turkish lesson teaching program is on the forefront. However, in the 1316 H Maarif Salnames, it is clear that the ability to read Turkish lessons is very good in the norms, in the entrance exams of various professions and in the instructions of the entrance exams of different schools or higher-level schools.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.240
2023 Impact/Etki : 0.187
Quarter
Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q3
121/239

Turkish Studies Educational Sciences