Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 15
Zihinsel Yetersiz Çocukların Aile Yükü, Özbakım Becerileri, Annelerinin Yaşam Doyumu ve Etkileyen Faktörler
2022
Dergi:  
International Anatolia Academic Online Journal Social Sciences Journal
Yazar:  
Özet:

Özet Amaç: Bu araştırma, zihinsel yetersiz çocukların aile yükü, öz bakım becerileri, annelerinin yaşam doyumu ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel tipteki bu çalışma 280 anne ile gerçekleştirildi. Veriler, “Veri toplama formu”, “Aile Yükü Değerlendirme Ölçeği”, “Yaşam Doyumu Ölçeği”, “Öz bakım Becerileri Kontrol Listesi” kullanılarak toplandı. Bulgular: Korelasyon sonuçları, çocukların öz bakım becerileri arttıkça annelerinin aile yükü algısının azaldığını (p<0.001) ve yaşam doyumlarının arttığını (p=0.004) göstermiştir. Annelerin aile yükü algıları ile yaşam doyumları arasında da negatif bir ilişki vardı (p<0.001). Sonuç: Bu çalışmada zihinsel yetersizliği olan çocuğa sahip annelerin aile yükünün yüksek olduğu belirlenmiştir. Aile yükünün azaltılmasında çocuklarına zihinsel engelli tanısı konan ailelerin engellilik, çocuğun bakımı ve tedavisi konularında eğitim almaları önemlidir. Anahtar kelimeler: Aile yükü, Zihinsel yetersizlik, Yaşam doyumu, Hemşirelik, Öz bakım.

Anahtar Kelimeler:

Family Burden and Self-care Skills Of Children With Intellectual Disability, Life Satisfaction Of Their Mothers and The Effective Factors
2022
Yazar:  
Özet:

Abstract Aim: This study was conducted in order to determine family burden and self-care skills of the children with intellectual disability, life satisfaction of their mothers, and the effective factors. Methods: This descriptive, cross‐sectional study was conducted with the participation of 280 mothers. The data were collected by using “Data collection form”, “Family Burden Assessment Scale”, “Satisfaction of Life Scale”, and “Self-care Skills Check List”. Results: The correlation results showed that as the children’ self-care skills increased, their mothers perception of family burden decreased (p<0.001) and their life satisfaction (p=0.004) increased. There was also a negative correlaton between mothers’ perception of family burden and their life satisfaction (p<0.001). Conclusion: In this study, it was determined that mothers of children with intellectual disability had high family burden. In decreasing family burden, it is important for families, whose children were diagnosed with intellectual disabled, to receive education in the fields of disability, care and treatment of the child. Key words: Family burden, Intellectual disability, Life satisfaction, Nursing, Self-care.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








International Anatolia Academic Online Journal Social Sciences Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 97
Atıf : 352
2023 Impact/Etki : 0.44
International Anatolia Academic Online Journal Social Sciences Journal