Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Mezenkimal Kök Hücre Kaynaklı Yapay İnsan Mesanesi Geliştirilmesi: Bir Ön Çalışma
2024
Dergi:  
Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, doku mühendisliği yaklaşımıyla yapay mesane yapımı için gerekli olan hücrelerin elde edilmesi ve uygun iskele malzemesinin seçilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada kolaylıkla elde edilebilen insan yağ doku kökenli kök hücreler (hADMSCs) kullanılmıştır. Bu hücrelerin mesane duvarı boyunca yerleşmiş olan düz kas hücrelerine (SMC) farklılaştırılmasına çalışılmıştır. Ürotelyal hücreler ise doku biyopsi örneklerinden enzimatik aktivite ile izole edilmişlerdir. Doku iskelesi yapımında, doku mühendisliği yaklaşımı kullanılarak, sentetik (Poli-laktid-ko-glikolik asit, PLGA ve doğal (kitosan) polimerler kullanılmıştır. Bulgular: Hücresel deneylerde, ürotelyal hücreler polistiren kültür kaplarında in vitro olarak kültüre edilememiş ve canlılıklarını sürdürmek için bir destek malzemesine ihtiyaç duydukları belirlenmiştir. Bu aşamada, besleyici hücre tabakası ile iyi sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca hADMSC'ler, SMC farklılaşma deneylerinde yüksek serum içeriğine sahip ortamda beklenen morfolojik değişiklikleri sergilemiştir. Biyouyumlu ve biyolojik olarak parçalanabilen kitosan alternatif iskele kombinasyonu olarak PLGA ile karıştırılmıştır. Sonuç: Bu çalışma, uygun fiziksel özelliklere sahip hibrit kitosan-PLGA yapı iskeleleri üzerinde çoğaltılmış hADMSC türevli düz kas hücreleri ve mesane biyopsisinden izole edilmiş ürotelyal hücrelerin, doku mühendisliği ile yapay mesane üretimi için iyi bir model olabileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Construction Of Mesenchymal Stem Cell-derived Artificial Human Urinary Bladder: A Preliminary Study
2024
Yazar:  
Özet:

Objective: The present study aimed to obtain the required cells and select a suitable scaffold material for constructing an artificial bladder using the tissue engineering approach. Materials and methods: The convenience of obtaining human adipose tissue-derived stem cells (hADMSCs) was used in this study. It was attempted to differentiate these cells into smooth muscle cells (SMC), which are present along the wall of the bladder. Urothelial cells were enzymatically isolated from tissue biopsies. Synthetic (poly-lactide co-glycolic acid, PLGA) and natural (chitosan) polymers were used in scaffold fabrication using a tissue engineering approach. Results: In the cellular experiments, urothelial cells couldn’t be cultured in polystyrene culture vessels in vitro and required a support material to maintain viability. Better results were obtained with the feeder layer. The hADMSCs exhibited the expected morphological changes in the serum-rich medium content in the SMC differentiation experiments. Chitosan, biocompatible and biodegradable, was mixed with PLGA as an alternative scaffold combination. Conclusion: This study indicated that hADMSCs-derived smooth muscle cells and biopsy-isolated urothelial cells cultured on hybrid chitosan–PLGA scaffolds with appropriate physical properties could serve as a suitable model for tissue-engineered artificial bladder construction.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 463
Atıf : 746
2023 Impact/Etki : 0.165
Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi