Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 6
ORTA DOĞU ve KUZEY AFRİKA (MENA) EKONOMİLERİNDE İHRACAT KATMA DEĞERİ VE İTHALAT BAĞIMLILIĞI: GİRDİ- ÇIKTI ANALİZİ
2021
Dergi:  
Ortadoğu ve Göç
Yazar:  
Özet:

Küresel ekonomide ihracat, ekonomilerin önemli bir bileşenidir. Aynı şekilde ihracat, ekonomik büyüme için önemli bir dinamik oluşturmaktadır. Dış ticaret bağlamında, Orta doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkeleri de küresel ekonominin önemli bir bileşenini oluşturmaktadır. Bu amaçla çalışmada MENA ekonomilerinde ihracat katma değerinin ve sektörel ihracat katma değerinin ekonomiye katkısı analiz edilmiştir. Ayrıca bu ekonomilerde sektörel üretim faaliyetlerinde ithal ara girdi bağımlılığı incelenmiştir. Çalışmada OECD veri tabanında yer alan girdi-çıktı tablolarından yararlanarak girdi-çıktı modelleri kullanılmıştır. Girdi-Çıktı analizleri sonucunda elde edilen bulgulara göre ihracat katma değerinin ekonomiye katkısı %25-50 arasında değişkenlik göstermektedir. Bu bağlamda ihracat katma değerinin ekonomiye katkısı Suudi Arabistan’da %50, Tunus’ta %30, İsrail ve Fas’ta ise %24 olarak hesaplanmıştır. Sektörel ihracat katma değerinin ekonomiye katkısı ise farklılık göstermektedir. MENA ülkelerine yönelik ithal ara girdi bağımlılığı için yapılan analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre, bu ülkelerde ithal ara girdi bağımlılığı en yüksek olan sektörlerin genel olarak imalat sanayi alt sektörleri olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Export Value Added and Import Dependency In Middle East and North Africa (mena) Economies: Input-output Analysis
2021
Yazar:  
Özet:

Export is an important component of economies in the global economy. Similarly, export constitutes an important dynamic for economic growth. In the context of foreign trade, MENA countries also constitute an important component of the global economy. For this purpose, in this study, the contribution of export value added, and sectoral export value added to the economy has been analysed for the Middle East and North Africa (MENA) economies. Besides, import dependency of intermediate input in sectoral production activities has been analysed for these economies. In the study, input-output models were used making use of the input-output tables in the OECD database. According to the findings obtained as a result of the input-output analysis the contribution of export value added to the economy varies between 25-50%. In this context, the contribution of export value added to the economy is calculated as 50% in Saudi Arabia, %30 in Tunisia and 24% in Israel and Morocco. The contribution of sectoral export value added to the economy varies in these economies. Also, in these economies, the import dependency of intermediate input is high in the manufacturing industry.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Ortadoğu ve Göç

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 189
Atıf : 888
2023 Impact/Etki : 0.107
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q2
61/222

Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q3
350/520

İlahiyat Temel Alanı
Q3
66/106

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q3
56/89

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q3
171/239

Ortadoğu ve Göç