Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 8
Multipl Skleroz Tanılı ve Sağlıklı Kadınların Alt Üriner Sistem Semptomlarının Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, multipl skleroz (MS) tanılı kadınların ve sağlıklı gönüllülerin alt üriner sistem semptomlarını karşılaştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya MS’li 48 kadın (ortalama yaş 41,13±10,93 yıl) ile sağlıklı 51 kadın (38,88±10,26 yıl) dahil edildi. Sosyodemografik özellikler kaydedildikten sonra alt üriner sistem semptomları Bristol Kadın Alt Üriner Sistem Semptomları İndeksi (BKAÜSSİ) ile, pelvik taban prob¬lemleri Pelvik Taban Distres Envanteri-20 (PTDE-20) ve Global Pelvik Taban Rahatsızlık Anketi (GPTRA) ile, aşırı aktif mesane semptomları Aşırı Aktif Mesane Anketi-V8 (AAM-V8) ile, yaşam kali¬tesi Multipl Skleroz Yaşam Kalitesi Anketi-54 (MSYKA-54) ile değerlendirildi. Bulgular: İki grubun BKAÜSSİ depolama, inkontinans ve yaşam kalitesi alt boyut ve toplam puan¬ları arasında anlamlı fark saptandı (p≤0,05). Üriner inkontinans şikayetleri, mikst üriner inkontinans sıklığı, pelvik taban problemleri ve aşırı aktif mesane semptomları MS’li kadınlarda sağlıklı kadınlara kıyasla daha yaygındı (p≤0,05). MS’li kadınların ortalama MSYKA-54 bileşik fiziksel ve mental sağ¬lık puanları sırasıyla 58,65±19,08 ve 63,68±20,48 idi, ortalama MSYKA-54 total sağlık puanları ise 122,33±36,2 olarak tespit edildi. Sonuç: MS’li kadınlarda alt üriner sistem semptomları daha yaygındır ve yaşam kalitesi olumsuz etkilenmektedir. Klinik değerlendirmelerde üriner inkontinans problemleri göz ardı edilme¬meli, alt üriner sistem semptomları da incelenmelidir

Anahtar Kelimeler:

A Comparison Of The Lower Urinary System Symptoms Of Women With Multiple Sclerosis and Healthy Subjects
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: In this study, we aimed to compare the lower urinary tract symptoms of women diagnosed with multiple sclerosis (MS) and healthy volunteers. Methods: The study included 48 women with MS (mean age: 41.13±10.93 years) and 51 healthy women (38.88±10.26 years). Sociodemographic characteristics were recorded. Then, lower urinary tract symptoms, pelvic floor problems, overactive bladder symptoms, and quality of life were assessed by the Bristol Female Lower Urinary Tract Symptom Index (BFLUTSI), the Pelvic Floor Distress Inventory-20 (PFDI-20) and the Global Pelvic Floor Bother Questionnaire (GPFBQ), the Overactive Bladder Questionnaire-V8 (OAB-V8), and the Multiple Sclerosis Quality of Life Ques-tionnaire-54 (MSQOL-54), respectively. Results: A significant difference was found between the two groups in terms of their BFLUTSI storage, incontinence, and quality of life subscale and total scores (p≤0.05). Compared to healthy women, urinary incontinence complaints, mixed urinary incontinence frequency, pelvic floor problems, and overactive bladder symptoms were more common in women with MS (p≤0.05). The mean MSQOL-54 physical and mental health composite scores of women with MS were 58.65±19.08 and 63.68±20.48, respectively; and their mean MSQOL-54 total health score was found to be 122.33±36.2. Conclusion: In women with MS, lower urinary tract symptoms are more common and quality of life is negatively affected. In clinical evaluations, urinary incontinence problems should not be neglected and symptoms of the lower urinary tract should also be examined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 1.032
2023 Impact/Etki : 0.129
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi