Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
Özel Yetenekli Öğrencilerde STEM/STEAM Eğitimi Konulu Makalelerin Bibliyometrik Analizi
2023
Dergi:  
Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mevcut araştırmanın amacı, özel yetenekli öğrencilere yönelik STEM eğitimi konusundaki makaleleri bibliyometrik analizini sağlamaktır. Bu bağlamda özel yetenekli öğrencilerle STEM ve STEAM eğitimi konusu üzerine yapılan ve SCOPUS veri tabanında taranan çalışmaların bibliyometrik analizi yapılmış ve yorumlanmıştır. Analiz süreci, betimsel araştırma yaklaşımına dayalı bibliyometrik haritalama yöntemi ile yürütülmüştür. SCOPUS veri tabanında bu iki alana ait çalışmaları birlikte sınırlandırmak amacıyla “Gifted” veya “Talented” ve “STEM” veya “STEAM” anahtar kavramlarıyla tarama yapılmıştır (Erişim tarihi: 22.06.2022). İlk tarama aşamasında 464 adet çalışmaya ulaşılmıştır. Ancak araştırma amacıyla örtüşen, hakem süreci tamamlanmış, sosyal bilgiler ve eğitim alanında çalışılmış, meta-sentez, meta-analiz ve derleme haricinde olan 124 tanesi üzerinde analiz yapılmasına karar verilmiştir. Analiz, VosViewer programıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre 2017 yılından itibaren ilgili konu üzerine yapılan çalışmalarda artış gözlenmiştir. En fazla yayın ise 86 ile ABD’dir. Özel yetenekliler için STEM eğitiminde uzamsal beceri, yaratıcılık, özelleştirilmiş okullar, zenginleştirme, cinsiyet farklılıkları gibi kavramların ön plana çıktığı görülürken, girişimcilik, kariyer rehberliği, kariyer ilgisi ve e-öğrenme gibi konularda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirlenmiştir. Bu açıdan ileride yürütülmesi planlanan araştırmalar açısından diğer veri tabanlarında STEM veya STEAM ile ilgili alanyazın taranarak, alanda daha az çalışılmış becerilere yönelik bibliyometrik çalışmalar gerçekleştirilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Bibliometric Analysis Of The Articles On Stem/steam Education In Gifted Students
2023
Yazar:  
Özet:

The current study was carried out to guide future studies on STEM education for gifted students. To this end, a bibliometric analysis of the STEM and STEAM education studies for talented students was conducted in the SCOPUS database. The bibliometric mapping method was used in this research. In the SCOPUS database, a search was performed by using the keywords "Gifted," "Talented," "STEM," and "STEAM" to filter the studies belonging to these two fields together (Access date: 22.06.2022). In the first stage of the search, 464 studies were reached. However, it was decided to analyze 124 of them, which were found to comply with research purposes, whose peer-review process was completed, and which were conducted in social studies and education. The analysis was carried out with the VosViewer program. According to the findings, an increase has been observed in studies on the subject since 2017. The highest number of publications is in the USA (n=86). While it was seen that concepts such as spatial skills, creativity, specialized schools, enrichment, and gender differences were extensively researched in STEM education for gifted students, it was determined that more research is needed on concepts such as entrepreneurship, career guidance, career interest, and e-learning. In this respect, bibliometric studies can be carried out to investigate these less-studied concepts by reviewing the literature on STEM or STEAM in other databases.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 299
Atıf : 2.867
2023 Impact/Etki : 0.641
Quarter
Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q1
17/239

Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi