Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
TEKSTİL TASARIMINDA TERMOKROMİK ÇALIŞMALAR VE BİR BASKI TASARIMI UYGULAMASI
2023
Dergi:  
Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Akıllı tekstiller son yıllarda kullanıma giderek artan ve gündelik hayatta karşımıza sıkça çıkmaya başlayan özel tekstil ürünleridir. Akıllı tekstiller içerisinde elektronik, bilgisayar bileşenleri, akıllı kimyasallar ve tekstil ürünlerini birlikte barındırabilmektedir. Kromik boyarmaddeler, akıllı tekstiller içerisinde yer alan ve çeşitli ortam koşullarında tersinir renk değiştirebilme özelliğine sahip olan materyallerdir. Kromik boyarmaddeler etkilendiği dış ortam koşuluna göre (ışık, pH, su, sıcaklık vd.) renk değiştirmektedir. Kromik boyarmaddeler içerisinde sıcaklık değişimine göre renk değiştirebilen ürünler termokromik boyarmaddeler olarak sınıflandırılmaktadır. Bu çalışmada, akıllı tekstiller, kromik materyaller ve termokromik tekstillerin ne olduğu açıklanmakta ve termokromik boyarmadde kullanılarak yapılabilecek örnek bir tekstil baskı tasarımı uygulaması aşamalarıyla beraber gösterilmektedir. Çalışma sonucunda termokromik boyarmaddeler hakkında tekstil sektöründe çalışan kişilerin daha çok bilgi sahibi olması hedeflenmekte ve termokromik gibi özel materyallerin kullanılarak katma değeri çok daha yüksek spesifik ürünlerin tekstil tasarımında üretilebileceği gösterilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Thermochromic Studies In Textile Design and An Application Of Printing
2023
Yazar:  
Özet:

Smart textiles are special textile products that have been increasingly used in recent years and have started to appear frequently in daily life. Smart textiles can contain electronics, computer components, smart chemicals and textile products together. Chromic dyestuffs are materials that are included in smart textiles and have the ability to change color reversibly under various environmental conditions. Chromic dyestuffs can be applied according to the outdoor conditions (light, pH, water, temperature, etc.). Among the chromic dyestuffs, the products that can change color according to the temperature change are classified as thermochromic dyestuffs. In this study, smart textiles, chromic materials and thermochromic textiles are explained and a sample textile printing design application that can be made using thermochromic dyestuffs is shown together with the stages. As a result of the study, it is aimed that people working in the textile industry have more information about thermochromic dyestuffs and it is shown that specific products with much higher added value can be produced in textile design by using special materials such as thermochromic.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi

Alan :   Filoloji; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 375
Atıf : 886
2023 Impact/Etki : 0.12
Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi