Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Yaşlı depresyon hastalarında uykusuzluk tedavisinde kullanılan uyku ilaçları: uyku hijyeninin rolü
2022
Dergi:  
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma, Yaşlı Depresyon Hastaları’nda (YDH) uykusuzluk tedavisinde kullanılan uyku haplarını belirlemeyi ve uyku hijyeninin uykusuzluk şiddeti üzerindeki rolünü araştırmayı amaçlamıştır. Yöntemler: Bu çalışmaya uykusuzluk için uyku ilacı kullanmakta olan 120 YDH dahil edildi. Katılımcıların uykusuzluk için kullandıkları uyku hapları belirlendi. Uyku Hijyeni İndeksi (UHİ), Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (UŞİ), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) kullanılarak hastaların uyku hijyeni, uyku kalitesi, uykusuzluk şiddeti, depresyon ve anksiyete seviyeleri değerlendirildi. Bulgular: YDH’da ketiapin, mirtazapin ve trazodon en sık kullanılan uyku haplarıydı. Uyku hijyeni genel olarak uykusuzluk şiddeti ile korelasyon göstermekteydi ve klinik uykusuzluk seviyesi daha yüksek olan grupta daha yüksek seviyelerdeydi. Çoklu doğrusal regresyon analizleri sonuçları uykusuzluk şiddetinin öznel uyku kalitesi (%20) ve uyku hijyeni (%9) ile depresyon ve anksiyete’den bağımsız olarak tahmin edildiğini gösterdi. Sonuç: Kullanılan uyku hapları benzer olmasına rağmen uyku hijyeni açısından uykusuzluk şiddetinin farklılaşması tedavi sürecinde uyku hijyeninin önemini göstermektedir. Basit çevresel ve davranışsal etkilerin uykusuzluk semptomları üzerindeki etkisini araştıran boylamsal çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Sleeping Pills In The Treatment Of Insomnia In Older Adults With Depression: The Role Of Sleep Hygiene
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: This study aimed to determine sleeping pills used for insomnia and investigate the impact of sleep hygiene on insomnia severity in older adults with depression. Methods: In this study, 120 older adults with depression taking sleeping pills for insomnia were included. We evaluated sleep hygiene, sleep quality, insomnia severity, depression, and anxiety using the Sleep Hygiene Index, Insomnia Severity Index, Pittsburgh Sleep Quality Index, Beck Depression Inventory, and Beck Anxiety Inventory and determined the sleeping pills used for insomnia. Results: Quetiapine, mirtazapine, and trazodone were the most commonly used sleeping pills. Sleep hygiene was correlated with insomnia overall and was elevated in the group with higher clinical levels of insomnia. In multiple linear regression analyzes, insomnia was predicted by subjective sleep quality (20%) and sleep hygiene (9%) and sleep hygiene (4%) when depression and anxiety were adjusted. Conclusion: Although the sleeping pills used are similar, the differentiation of insomnia severity in terms of sleep hygiene shows the importance of the latter in the treatment process. Longitudinal studies investigating the effect of simple environmental and behavioral influences on insomnia symptoms are needed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 1.040
2023 Impact/Etki : 0.129
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi