Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 2
GÖRÜNTÜ FİLTRELEME İLE DENETİMSİZ RETİNA DAMAR BÖLÜTLENMESİ İÇİN PARAMETRE ENİYİLEŞTİRİLMESİ
2022
Dergi:  
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Göz hastalıklarının tespiti ve değerlendirilmesi için retina görüntüleri fundus adı verilen özelleştirilmiş bir kamera sistemi ile sayısal ortamda elde edilmektedir. Çeşitli gürültüler ve keskin olmayan zıtlık dolayısıyla gözdeki damarların uzmanlar tarafından tespiti zorlaşmakta ve bu durum uzmanların teşhis koymasını zorlaştırabilmektedir. Bu çalışmada, fundus görüntülerinden retina damar örgüsü bölütlenme başarısını arttırmak amacıyla denetimsiz görüntü işleme tabanlı matematiksel morfoloji ve Coye filtreleme ve bağlantılı bileşen analizi yaklaşımları kullanılmıştır. Ek olarak, retina görüntüleri gürültü giderme ve zıtlık arttırmak için ön işlemden geçirilmiştir. Denetimsiz görüntü işleme tabanlı yaklaşımların başarısını arttırmak üzere parametre optimizasyonu yapılmıştır. Görüntü işlemede sıklıkla kullanılan kontrast sınırlı adaptif histogram eşitleme (KSAHE) yönteminde renkli retina görüntüleri için en uygun kontrast üst sınır değeri araştırılmıştır. Önerilen yaklaşım, araştırmacıların erişimine açık DRIVE ve STARE veri kümelerinde test edilmiştir. Önceki denetimsiz öğrenme çalışmalarına kıyasla bazı metriklerde başabaş ve bazı metriklerde daha başarılı sonuçlara ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Parameter Optimization For Unsupervised Retinal Vessel Segmentation With Image Filtering
2022
Yazar:  
Özet:

For the detection and evaluation of eye disorders, retinal pictures are obtained in a digital environment with a customized camera system called the fundus. Due to various noises and unsharp contrast, it is difficult to detect the vessels in the eye by specialists, and this can make it difficult for specialists to diagnose. In this study, unsupervised image processing-based mathematical morphology and Coye filtering, and connected component analysis approaches were used to increase the success of retinal vascular segmentation from fundus images. In addition, retinal images are preprocessed for noise reduction and increased contrast. Parameter optimization was performed to increase the success of unsupervised image processing-based approaches. In the contrast limited adaptive histogram equalization (CLAHE) method, which is frequently used in image processing, the most appropriate upper limit value for contrast on color retinal images was investigated. The presented approach tested on the DRIVE and STARE datasets available to researchers. Compared to previous unsupervised learning studies, some metrics were at par with the literature and some metrics were more successful.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.003
Atıf : 2.415
Quarter
Mühendislik Temel Alanı
Q2
50/114

Mimarlık, Planlama ve Tasarım Temel Alanı
Q3
19/33

Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi