User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 5
 Downloands 3
SERVİKAL MENİNGOMYELOSELLİ YENİDOĞANLARIN KLİNİK VE CERRAHİ YÖNETİMİ
2017
Journal:  
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi
Author:  
Abstract:

AMAÇ: Servikal yerleşimli meningomyeloseller; torakal, lomber ve sakral lokalizasyonlu olanlardan farklıdır. Çalışmamızda; servikal meningomyeloselin kliniğini, eşlik eden anomalileri, radyolojisini, cerrahi öncesi ve sonrasındaki hasta izlemini, cerrahi yaklaşımı ve prognozunu değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: 1 Ocak 2012 - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında meningomyelosel nedeniyle 3. basamak yenidoğan yoğun bakıma yatırılan 88 yenidoğanın 2’si servikal yerleşimliydi. Servikal meningomyeloselli hastaların kliniği, radyolojisi, cerrahi tekniği, cerrahi öncesi ve sonrası yönetimi ile prognozu prospektif olarak incelendi. Hastaların psikomotor gelişimleri postnatal 18. ayda Denver Gelişimsel Tarama Testi ile değerlendirildi. BULGULAR: Ortalama gestasyonel yaşı 39.5 hafta olan bir erkek bir kız yenidoğanın ortalama doğum ağırlıkları 3635 gr ve keselerinin ortalama çapı 5x5 cm idi. Motor defisiti olmayan her iki hastanın manyetik rezonans görüntülemelerinde kese içinde nöral doku izlendi. Ek anomali olarak hidrosefali ve Chiari tip 2 malformasyonu saptandı.  Ayrıca olgu 1’de hemivertebra ile rotoskolyoz; olgu 2’ de torakal siringomyeli izlendi. Ortalama cerrahiye alınma süreleri postnatal 4.5 gündü. Kese eksizyonu için anestezi ve cerrahi ortalama süresi 2.5 saat olup, ortalama hastanede kalış süreleri tüm nöroşirürji cerrahileri  ve yoğun bakım izlem süreleri için 33 gündü. Ortalama izlem süremiz 2.5 yıl olup; ölüm, yara yeri problemi, beyin omurilik sıvısı fistülü ve yara yeri enfeksiyonu yoktu. Postoperatif dönemde ek nörolojik defisit izlenmedi. Her iki hastada da izlem süresince ventriküloperitoneal şanta ait bir sorun yaşanmadı. Nörolojik muayenesi ve Denver Gelişimsel Tarama Testi-II’ye göre psikomotor gelişimleri her iki hastada da normaldi.  SONUÇ: Servikal meningomyeloselin; torakolomber ve lumbosakral yerleşimliler ile kıyaslandığında klinik prezentasyonları, cerrahi sonuçları, prognozu ve psikomotor gelişimleri daha iyidir. 

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 394
Cite : 156
2023 Impact : 0.021
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi