Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
İslam’ın Klasik Çağında Ṣāḥibu Sünne Unvanı: Sünnîlik Nasıl Oluştu
2023
Dergi:  
İslam Tetkikleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ṣāḥibu sünne terimine klasik Arapça biyografik kaynaklarda sıkça rastlanır. Bu makalede aṣḥābu sünne olarak nitelendirilen İslam âlimleri grubunu, böylesi bir isimlendirme almamış olan âlimlerle karşılaştırmaktayım. Sonuçlar, aṣḥābu sünne’nin ulemanın ayrı bir grubunu oluşturduğunu göstermektedir. Aṣḥābu sünne’nin oluşumunun halife Me’mūn tarafından başlatılan Miḥne ile daha da hızlandığını öne sürüyorum. Aṣḥābu sünne’nin Miḥne’ye karşı koyuşu, Sünnîlerin itikatlarını kendisiyle tarif ettikleri daha ayrıntılı bir kalıp olan ehlu’s-sünne ve’l-cemā‘a’nın gelişimine katkıda bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Appellation Ṣāḥib Sunna In Classical Islam: How Sunnism Came To Be
2023
Yazar:  
Özet:

The term ṣāḥib sunna is frequently encountered in classical Arabic biographical dictionaries. In this article, I compare the group of Islamic religious scholars (ulama) identified as aṣḥāb sunna with comparable religious scholars who did not receive such a designation. The results show that the aṣḥāb sunna constituted a distinct group of Muslim religious scholars. I suggest that the formation of the aṣḥāb sunna was further prompted by the Miḥna initiated by the caliph al-Ma’mūn. The opposition of the aṣḥāb sunna to the Miḥna contributed to the development of the more elaborate formula ahl al-sunna wa-l-jamā‘a by which Sunnis define their creed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








İslam Tetkikleri Dergisi

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 274
Atıf : 183
2023 Impact/Etki : 0.127
İslam Tetkikleri Dergisi