Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Dini Motifli Terör Fenomeni ve İslam’ın Siyasal İstismarı
2005
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalenin birinci bölümünde kısaca; dinin kötüye kullanılmasına atıfta bulunularak dini motifli terörizmin üzerinde durulmustur. Süphesiz geleneksel  slami topluluk içerisinde dini metinlerin kimi ulema ve dini liderler tarafından radikal olusumlar için bir alt yapı olusturacak tarzda yorumlanması ve açıklanması dini motifli terör eylemleri üzerinde etkili olabilecektir. Bu bakımdan kendi siyasal amaçlarına uygun olarak radikal liderler tarafından açıklanan dini dogmaların mahiyetini ve yerini incelemek önemlidir. Bu yazının amacı  slam’ın siyasal kullanımından etkilenen terörizmi analiz etmektedir. Bilindigi gibi  slam terör ve siddete karsıdır, yani, terörizm ve bununla iliskili organize siddet hareketlerinin kaynagı din degildir. Dini siddetin baslıca güdüleyicisi dinden ziyade ekonomik ve sosyopolitik saikler olmaktadır. Ancak dinin siyasal amaçlar için istismar edilmesi ve kötüye kullanılması terörist faaliyetler üzerinde etkili olabilir ya da onun kaynaklarından biri olarak görülebilir. Bu yüzden siddet izlenimi veren bazı dini metinlerin modern anlayıs ve sartlar çerçevesinde yeniden yorumlanması bir zaruret halini almıstır. Toplumun evrimiyle din dahil tüm toplumsal kurumlar kendi asli alanına çekilmistir. Yapısal farklılasma süreciyle din de laiklik çerçevesinde kendi alanında uzmanlasmalıdır. Böyle bir anlayışın en azından tabiat üstünden bir onaya yer vermeyerek, dini motifli terörizmin önlenmesine katkıda bulunabileceği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 376
Atıf : 622
2023 Impact/Etki : 0.054
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi