Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 7
İnterstisyel akciğer hastalığının tanısında VATS: Beş olgu sunumu
2004
Dergi:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnterstisyel akciğer hastalığı (İAH) tanısında video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS), son yıllarda gittikçe artan sıklıkta kullanılan bir yöntem olmuştur. Hastaların klinik, fizik muayene, biyokimyasal ve radyolojik incelemesi sonucunda varılan ön tanıları ile, VATS sonucu elde edilen materyalin patolojik değerlendirilmesi sonucu ulaşılan tanı arasında belirgin farklar olabilmektedir. Çalışmamızda, VATS sonucunda klinik tanıyla farklı patolojik tanı elde edilen beş olgu incelenmiştir. Klinik ve radyolojik ön tanıları lenfanjiyoleiomiyomatozis, hipersensitive pnömonisi ve idiyopatik pulmoner fibrozis (İPF) (iki olgu) olan dört olguya başlangıçta, asidorezistan basil (ARB) pozitif saptanan akciğer tüberkülozlu bir olguya ise tedavinin üçüncü ayında regresyon olmaması üzerine VATS uygulanmıştır. Olguların tümünde patolojik tanılar klinik tanıdan farklı olarak bulunmuştur. Lenfanjiyoleiomiyomatozis düşünülen 22 yaşındaki kadın hastada patolojik tanı histiyositozis-X olarak bulunurken, hipersensitive pnömonisi ön tanısı olan 55 yaşındaki kadın hastada sarkoidoz, İPF düşünülen 58 yaşında erkek hastada nonspesifik interstisyel pnömoni saptandı. ARB pozitif saptanan fakat üç aylık takipte klinik ve radyolojik gerileme olmayan 62 yaşındaki olgu ile İPF düşünülen 65 yaşındaki erkek hastada VATS sonucunda bronkoalveoler karsinom tanısı konmuştur. Sonuç olarak; VATS'ın interstisyel akciğer hastalığı ön tanısı ile değerlendirilen olgularda kesin tanı için kullanılması gereken en önemli tanı yöntemlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi