Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 63
 İndirme 14
NİĞDE ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDEN İKİ HEYKELCİK VE APHRODİTE ANADYOMENE İKONOGRAFİSİ
2020
Dergi:  
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu yayının konusunu Yunan aşk tanrıçası Aphrodite’nin Hellenistik Dönem sonlarında yoğun olarak yapılan ve Roma İmparatorluk Dönemi’nde çok sayıda kopyası olduğu bilinen Aphrodite Anadyomene heykellerinin ikonografisi ve bu kapsamda ele alınan Niğde Arkeoloji Müzesi’ndeki iki Aphrodite Anadyomene heykelciği oluşturmaktadır. Tanrıçanın doğuş mitosunun esas alınarak geliştirildiği bu heykel tipinin, ikonografisinin, ortaya çıkış sürecinin müzede bulunan eserler ile beraber değerlendirmesi yapılıp Anadyomene’nin gelişimi ve yayılımı ortaya konmuştur. Çalışmada kullanılan temel kaynaklar ise eski çağ şair ve yazarların aktarımları ve konuyla ilgili orijinali Hellenistik Dönem’e tarihlendirilen Roma Dönemi kopyası heykeltıraşlık eserleridir. Buna göre Aphrodite Anadyomene’nin ayakta duran, çömelen ve oturan olmak üzere üç farklı duruş tarzında betimlendiği görülür. Ayrıca bu üç tasvir de kendi içinde farklı ikonografik özellikler taşımaktadır. Niğde Arkeoloji Müzesi’nde bulunan eserler ise ayakta duran çıplak Aphrodite Anadyomene’nin Roma Döneminde yapılmış bronz adak heykelcikleri örnekleri arasında yer alır.

Anahtar Kelimeler:

Anadymene iconography of the two heykeltics and aphrodites from the NIGDE Archaeological Museum
2020
Yazar:  
Özet:

The subject of this publication is the iconography of the Aphrodite Anadyomene statues, which were widely made at the end of the Hellenistic era of the Greek love goddess Aphrodite and known to have numerous copies in the Roman Empire period, and the two Aphrodite Anadyomene statues in the Niğde Archaeological Museum discussed in this scope. Based on the myth of the goddess' birth, this statue type, its iconography, the process of appearance was evaluated along with the works in the museum, and the development and spread of the Anadyomene was revealed. The main resources used in the study are the translations of ancient poets and writers and the original Hellenistic Period-related Roman Period copies of sculptural works. According to this, the Aphrodite Anadyomene appears to be depicted in three different positions: standing, stumbling and sitting. These three images also carry different iconographic characteristics within themselves. The works in the Niğde Archaeological Museum are among the examples of the standing naked Aphrodite Anadyomene's bronze statues made in the Roman era.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Filoloji; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 581
Atıf : 3.992
2023 Impact/Etki : 0.358
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi