Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 64
 İndirme 7
Akademik yazma becerisiyle ilgili makaleler üzerine bir inceleme
2021
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de 2010 yılı ile 2020 yılları arasında akademik yazma alanında yayımlanmış makalelerin incelenmesidir. Yayımlanan makaleler yayım yılı, dergi, hedef dil, konu, yöntem, veri toplama araçları, veri analizi ve örneklem/çalışma grubu olmak üzere çeşitli ölçütler bakımından incelenmiştir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmış ve betimsel analiz yöntemi gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında DergiPark, Google Scholar veritabanları aracılığı ile elde edilen 44 makale incelenmiştir. Akademik yazma alanında yayımlanmış makalelerin konuları incelendiğinde, en çok akademik yazıların yapısal incelemesi ardından sırasıyla akademik yazma sürecine ait sorunlar ve çözüm önerileri, akademik yazma becerisine ait stratejiler, yöntem ve teknikler, akademik yazma ile ilgili lisans ve lisansüstü öğrencilerinin ve öğretim görevlilerinin görüşlerinin ele alındığı görülmüştür. Son dört yılda önceki yıllara göre daha fazla makale yayımlanmış, en fazla makale ise 2020 yılında yayımlanmıştır. Akademik yazma ile ilgili makalelerde hedeflenen dil bakımından en çok makalenin Türkçenin ana dili olarak öğretiminde yayımlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte yabancı dil olarak İngilizceyi hedefleyen araştırmalar yabancı dil olarak Türkçeyi hedefleyen araştırmalardan daha fazla sayıda yer almıştır. Makaleler yöntem bakımından incelendiğinde, genellikle nitel araştırma yönteminin tercih edildiği, en fazla dokümanların incelendiği, veri toplama aracı olarak görüşmelerin sıklıkla kullanıldığı, veri analizinde en fazla betimsel analizin gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Makaleler örneklemine/çalışma grubuna göre incelendiğinde ise araştırmaların daha çok metinler üzerinde yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Review Of Articles On Academic Writing Skills
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the articles published in the field of academic writing in Turkey between 2010 and 2020. Published articles were examined in terms of various criteria such as publication year, journal, target language, subject, method, data collection tools, data analysis and sample/study group. In the study, descriptive scanning model was used and descriptive analysis method was carried out. Within the scope of the research, 44 articles obtained through DergiPark and Google Scholar databases were examined. When the subjects of the articles published in the field of academic writing were examined, it was seen that after the structural analysis, the problems and solution suggestions of the academic writing process, the strategies, methods and techniques of the academic writing skill, the views of undergraduate and graduate students and lecturers on academic writing were discussed. More articles were published in the last four years compared to previous years, and the most articles were published in 2020. It was concluded that the most articles in terms of the targeted language in the articles on academic writing were published in teaching Turkish as a mother tongue. However, studies targeting English as a foreign language were more numerous than studies targeting Turkish as a foreign language. When the articles were examined in terms of method, it was found that the qualitative research method was generally preferred, the documents were examined the most, interviews were frequently used as a data collection tool, and the most descriptive analysis was carried out in data analysis. When the articles were examined according to the sample/study group, it was concluded that the researches were mostly done on the texts.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.664
Atıf : 2.660
2023 Impact/Etki : 0.203
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi