Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 45
 İndirme 8
SABİT PROTEZLERDE ALTYAPI MATERYALLERİ VE SINIFLANDIRMALARI
2021
Dergi:  
Selcuk Dental Journal
Yazar:  
Özet:

Protetik diş hekimliğinde eksik dişlerin tedavisi için yapılan sabit protezlerde çeşitli altyapılara sahip restorasyonlar kullanılmıştır. Bunlardan en çok tercih edilen metal altyapılı seramik restorasyonlardır. Metal alt yapılı porselen sistemlerinin sahip olduğu avantajların dışında bazı dezavantajlar da mevcuttur. Sabit protetik restorasyonlarda bu eksiklikleri gidermek için metal desteksiz porselen sistemleri geliştirilmiştir. Metal-seramik restorasyon sınıflaması standardize edilip, Amerikan Dişhekimleri Birliği (ADA)’nın tüm soy metal alaşımlar için kabul ettiği sınıflama kabul edilirken tam seramik sistemler için birden fazla sınıflama mevcuttur. Konvansiyonel metal seramik sistemlerdeki dezavantajlar, araştırmacıları farklı restorasyon arayışlarına yöneltmiştir. Estetik, alerjik sebepler ve dişeti sağlığı dikkate alındığında, elektro-kaplama sistemi ve tam seramik sistemler günümüzde konvansiyonel sisteme iyi alternatif oluşturmaktadırlar. Ni-Cr alaşımlar, yüksek gerilme direnci, yüksek sertlik, düşük maliyet ve düşük yoğunluk gibi avantajlarıyla en çok tercih edilen alaşımlardır ama kontrol edilemeyen oksit tabakası oluşumu, alerjik reaksiyon ve döküm zorluğu gibi dezavantajları da mevcuttur. Döküm altın alaşımlar ise döküm netliği, iyi fiziksel özellikler, biouyumluluk gibi avantajlarına karşın maliyetinin yüksek olması nedeniyle sık tercih edilmemektedirler. Elektro-kaplama sistemi, altın alaşımlarla karşılaştırıldığında daha düşük maliyete sahip olması ve üretim kolaylığı avantajları vardır. Estetik ve biyouyumluluk gibi özelliklerinden dolayı zirkonya, sabit bölümlü protezlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Mekanik ve fiziksel özelliklerinin kemik ve dentine benzerliğinden dolayı Polieter Eter Keton dişhekimliğinde birçok alanda kullanılmaktadır. Fiber ile güçlendirilmiş rezin tutuculu köprüler, ekonomik olarak daha kapsamlı tedavileri karşılayamayan ve uzayan tedavi protokollerini kaldıramayan hastalarda, hasta başı tedavilerinde, uzun vadeli geçici sabit parsiyel protezlerde, başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Yapılan protetik tedavilerde; altyapı seçimi için uygun endikasyonlar ve kontrendikasyonlar göz önünde bulundurularak kullanılacak materyal değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Protecting materials and prototypes
2021
Yazar:  
Özet:

For the treatment of missing teeth in protetic dentistry, fixed protheses with various infrastructures have been used. The most popular of these are metal-based ceramic restorations. In addition to the advantages of metal sub-built porselen systems, there are also some disadvantages. In fixed prothetic restorations, metal-supported porselain systems have been developed to solve these deficiencies. The metal-ceramic restoration classification is standardized and accepted as the classification accepted by the American Association of Dentists (ADA) for all metal alloys, while there are more than one classification available for full ceramic systems. Disadvantages in conventional metal ceramic systems have directed researchers to different restoration searches. Given aesthetic, allergic causes and dental health, electro-covering systems and full ceramic systems are a good alternative to the conventional system today. Ni-Cr alloys are the most popular alloys with their advantages such as high voltage resistance, high hardness, low cost and low intensity, but there are also disadvantages such as uncontrolled oxide layer formation, allergic reaction and difficulty throwing. Drop gold alloys are often not preferred because of their advantages, such as drop clarity, good physical characteristics, biosensitivity, and their high cost. The electro-cover system has a lower cost compared to gold alloys and has the facility of production. Due to its characteristics such as aesthetics and biosensitivity, zirconium is often preferred in fixed parts of the protheses. Due to the similarity of its mechanical and physical characteristics to the bone and dentine, Polyeter Eter Ketone is used in many areas of dentistry. Fiber-fortified resin holding bridges are successfully applied in patients who are unable to meet more comprehensive therapies economically and who are unable to remove prolonged therapeutic protocols, in patient-person therapies, in long-term temporary fixed partial protheses. In protetic treatments, the material to be used should be assessed, taking into account the appropriate indications and contraindications for the selection of the infrastructure.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Selcuk Dental Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 699
Atıf : 255
2023 Impact/Etki : 0.03
Selcuk Dental Journal