Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 5
Şoförlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları: Bir pilot çalışma
2021
Dergi:  
Sağlık Akademisyenleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, halk otobüsleri şoförlerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışları belirleyicilerini tanımlamak amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte yapılan bu araştırma, 116 halk otobüs şoförü ile yapılmıştır. Veriler kişisel bilgi formu ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği ile toplanmıştır. Gruplar arası farkı belirlemek için bağımsız gruplarda Student t testi ve Varyans analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların hepsi erkek olup, yaş ortalaması 42,34±9,49, %59,5’i ilkokul-ortaokul mezunudur. Ortalama çalışma yılı 16,14±10,58 olan sürücülerin %78,4’ü vardiyalı, %69’u 11 yıldan daha uzun zamandır çalıştığını, %91,4’ü günde en az 9 saat ve üzeri çalıştığını bildirmiştir. Şoförlerin toplam sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği puan ortalaması 117,61±23,20’dir. Şoförlerin en yüksek kendini gerçekleştirme alt grubundan puan aldıkları, en düşük ise sırası ile egzersiz, stres yönetimi ve beslenme destek alt gruplarından puan aldıkları belirlenmiştir. Sağlık durumunu iyi tanımlayanlar, iş memnuniyeti yüksek olanlar, trafik kazası geçirmemiş olanlar ve çalışma süresi on yılın altında olanların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçek puan ortalaması diğer gruplara göre daha yüksek bulundu (p<0,05). Sonuç: Şoförlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının düşük olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Healthy Lifestyle Behaviors Of Drivers: A Pilot Study
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study was planned to identify the determinants of healthy lifestyle behaviors of public bus drivers. Material and Methods: This cross-sectional study was conducted with 116 public bus drivers. Data were collected with a personal information form and Healthy Lifestyle Behaviors Scale. Student t-test and Variance analyses were used in independent groups to determine the difference between groups. Results: All of the participants were male, with an average age of 42.34 ± 9.49, 59.5% of whom were primary-secondary school graduates. Of the drivers with an average working year of 16.14±10.58, 78.4% reported that they worked in shifts, 69% for more than 11 years, and 91.4% of them worked at least 9 hours or more per day. The total score average of the drivers’ healthy lifestyle behaviors scale is 117.61 ± 23.20. It was determined that the drivers got the highest scores from the self-actualization subgroup and the lowest from the exercise, stress management and nutrition subgroups, respectively. The Healthy Lifestyle Behaviors Scale mean score of those who defined their health well, those with high job satisfaction, those who did not have a traffic accident, and those whose working time was less than ten years was found to be higher than the other groups (p <0.05). Conclusion: It has been determined that the drivers’ healthy lifestyle behaviors are low.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sağlık Akademisyenleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 428
Atıf : 1.550
2023 Impact/Etki : 0.208
Sağlık Akademisyenleri Dergisi