Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 11
 İndirme 5
Perkutan Endoskopik Gastrostomi Deneyimlerimiz
2013
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Perkutan Endoskopik Gastrostomi (PEG), beslenme sorunlu hastalara uzun süreli enteral beslenme desteği için uygulanan minimal invaziv bir girişimdir. Bu çalışmamızda endoskopi ünitemizde PEG uygulanan hastaları ve sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel cerrahi kliniğinde Ocak 2010 - Aralık 2012 tarihleri arasında PEG yapılan 112 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Endoskopi ünitesinde lidokain (Xylocaine®) ve midazolam (Dormicum®) ile sedatize edilen hastalara “Çekme tekniği” kullanılarak, 20 F ‘lik Abboth Flexiflo endoskopik gastrostomi tüpü uygulandı. PEG uygulanan hastalar; yaş, cinsiyet, endikasyon, girişimsel komplikasyonlar, port kenarında oluşan kaçak, periportal enfeksiyon ve mortalite yönünden incelendi. Hastaların 37’si (%33) bayan, 75’i (%67) erkekti. Yaş ortalaması 53±16,57 (min 28-mak 77) idi. Hastalarda değişik patolojiler sonucu beslenme problemi mevcuttu. Ortalama PEG beslenme süresi 180±74,84 (min 10- mak 295) gündü. PEG sonrası 4 (%3,5) hastada cilt altı enfeksiyonu, 5 (%4,4) hastada gastrointesinal intolerans, 6 (%5,3) hastada gastrostomi kenarından geçici kaçak gelişti. PEG, beslenme yetersizliği olan hastalarda enteral yolun basit, emniyetli ve etkili bir şekilde kullanılabilmesini sağlayan etkin bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 620
Selçuk Tıp Dergisi