Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 8
EFFICACY OF VARIOUS LASER-ASSISTED IRRIGATION ACTIVATION TECHNIQUES ON CALCIUM HYDROXIDE REMOVAL
2021
Dergi:  
Current Research in Dental Sciences
Yazar:  
Özet:

Abstract Aim: The present study aims to examine the impact of various laser-assisted irrigation activation techniques on the removal of Ca(OH)2 from coronal and apical artificial grooves prepared in canal walls. Materials and Methods: The root canal instrumentation procedures of sixty extracted mandibular premolar teeth were performed using ProTaper Universal system. The grooves were prepared in the coronal and apical regions of the root canals. Ca(OH)2 was placed into the grooves for 1 week. Teeth were allocated into 4 groups according to the irrigation techniques of EDTA (n=15): needle irrigation, PIPS, Nd:YAG laser, and Er:YAG laser. The percentage of Ca(OH)2 remnants was quantified using image analysing software (Image J). For the statistical analysis, one-way analysis of variance and post-doc LSD tests were used (P = .05). Results: For apical grooves, PIPS and Er:YAG laser groups were statistically more effective than needle irrigation and Nd:YAG laser groups (P < .05). No significant difference was determined between PIPS and Er:YAG laser groups; needle irrigation and Nd:YAG laser groups (P > .05). For coronal grooves, all of the groups showed statistically similar results (P > .05). Conclusion: Within the limitations of this laboratory study, Er:YAG laser and PIPS techniques enhanced Ca(OH)2 removal ability of EDTA in apical region. Key Words: irrigation, laser-assisted irrigation, irrigation activation, calcium hydroxide Çeşitli Lazer Destekli İrrigasyon Aktivasyon Tekniklerinin Kalsiyum Hidroksit Uzaklaştırma Üzerine Etkisi Öz Amaç: Bu çalışma çeşitli lazer destekli irrigasyon aktivasyon tekniklerinin kanal duvarlarında oluşturulmuş koronal ve apical yapay oluklardan kalsiyum hidroksit uzaklaştırma üzerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 60 adet çekilmiş mandibular premolar dişin kök kanal enstrümentasyon işlemleri ProTaper Universal system kullanılarak gerçekleştirildi. Kök kanallarının koronal ve apikal bölgelerinde oluklar hazırlandı. Oluklara bir hafta süreyle Ca(OH)2 yerleştirildi. Dişler EDTA’nın irrigasyon tekniğine gore 4 gruba ayrıldı (n=15): iğne irrigasyonu, PIPS, Nd:YAG lazer, ve Er:YAG lazer. Ca(OH)2 kalıntılarının yüzdesi görüntü analiz yazılımı kullanılarak ölçüldü (Image J). İstatistiksel analiz için tek tönlü varyans analizi ve post-doc LSD testleri kullanıldı (P = .05). Bulgular: Apikal oluklar için, PIPS ve Er:YAG lazer grupları, iğne irrigasyounu ve Nd:YAG lazer gruplarından istatistiksel olarak daha etkiliydi (P < .05). PIPS ve Er:YAG lazer grupları; iğne irrigasyounu ve Nd:YAG lazer grupları arasında istatistiskel farklılık belirlenmedi (P > .05). Koronal oluklar için, tüm gruplar benzer sonuçlar gösterdi (P > .05). Sonuç: Bu laboratuvar çalışmasının limitasyonları dahilinde, Er:YAG lazer and PIPS teknikleri EDTA’nın apikal bölgede Ca(OH)2 uzaklaştırma yeteneğini arttırdı. Anahtar Kelimeler: irrigasyon, lazer destekli irrigasyon, irrigasyon aktivasyonu, kalsiyum hidroksit

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: The present study aims to examine the impact of various laser-assisted irrigation activation techniques on the removal of Ca(OH)2 from coronal and apical artificial grooves prepared in canal walls. Materials and Methods: The root canal instrumentation procedures of sixty extracted mandibular premolar teeth were performed using ProTaper Universal system. The grooves were prepared in the coronal and apical regions of the root canals. Ca(OH)2 was placed into the grooves for 1 week. Teeth were allocated into 4 groups according to the irrigation techniques of EDTA (n=15): needle irrigation, PIPS, Nd:YAG laser, and Er:YAG laser. The percentage of Ca(OH)2 remnants was quantified using image analysing software (Image J). For the statistical analysis, one-way analysis of variance and post-doc LSD tests were used (P = .05). Results: For apical grooves, PIPS and Er:YAG laser groups were statistically more effective than needle irrigation and Nd:YAG laser groups (P < .05). No significant difference was determined between PIPS and Er:YAG laser groups; needle irrigation and Nd:YAG laser groups (P > .05). For coronal grooves, all of the groups showed statistically similar results (P > .05). Conclusion: Within the limitations of this laboratory study, Er:YAG laser and PIPS techniques enhanced Ca(OH)2 removal ability of EDTA in apical region. Key Words: irrigation, laser-assisted irrigation, irrigation activation, calcium hydroxide Öz Amaç: Bu çalışma çeşitli lazer destekli irrigasyon aktivasyon tekniklerinin kanal duvarlarında oluşturulmuş koronal ve apical yapay oluklardan kalsiyum hidroksit uzaklaştırma üzerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 60 adet çekilmiş mandibular premolar dişin kök kanal enstrümentasyon işlemleri ProTaper Universal system kullanılarak gerçekleştirildi. Kök kanallarının koronal ve apikal bölgelerinde oluklar hazırlandı. Oluklara bir hafta süreyle Ca(OH)2 yerleştirildi. Dişler EDTA’nın irrigasyon tekniğine gore 4 gruba ayrıldı (n=15): iğne irrigasyonu, PIPS, Nd:YAG lazer, ve Er:YAG lazer. Ca(OH)2 kalıntılarının yüzdesi görüntü analiz yazılımı kullanılarak ölçüldü (Image J). İstatistiksel analiz için tek tönlü varyans analizi ve post-doc LSD testleri kullanıldı (P = .05). Bulgular: Apikal oluklar için, PIPS ve Er:YAG lazer grupları, iğne irrigasyounu ve Nd:YAG lazer gruplarından istatistiksel olarak daha etkiliydi (P < .05). PIPS ve Er:YAG lazer grupları; iğne irrigasyounu ve Nd:YAG lazer grupları arasında istatistiskel farklılık belirlenmedi (P > .05). Koronal oluklar için, tüm gruplar benzer sonuçlar gösterdi (P > .05). Sonuç: Bu laboratuvar çalışmasının limitasyonları dahilinde, Er:YAG lazer and PIPS teknikleri EDTA’nın apikal bölgede Ca(OH)2 uzaklaştırma yeteneğini arttırdı. Anahtar Kelimeler: irrigasyon, lazer destekli irrigasyon, irrigasyon aktivasyonu, kalsiyum hidroksit

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Current Research in Dental Sciences

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.431
Atıf : 2.160
2023 Impact/Etki : 0.013
Current Research in Dental Sciences