Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 4
Tubal ektopik gebeliklerde çoklu doz metotreksat tedavisinin analizi
2022
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tubal ektopik gebelik hastalarında ardışık çoklu doz metotreksat tedavisinin başarı oranı ile tedavi başarısına etki eden prognostik faktörlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada 2017-2020 yılları arasında tersiyer merkezimizde ektopik gebelik tanısı ile hospitalize edilmiş ve ardışık çoklu doz metotreksat tedavi protokolü uygulanmış 63 hastanın klinik, labaratuvar ve demografik verileri analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların 45’inde medikal tedavi ile başarılı olunmuştur. Metotreksat protokolü ile başarısız olunan hastaların %88.8’inde (n=16) takip sırasında tubal rüptür nedeni ile cerrahi operasyon ihtiyacı gelişmiştir. Medikal tedavi ile başarılı olunan grupta başvuru anında Douglas’ta serbest mayi ortalaması 2.40±0.70 mm (Ort.±SH); başarısız olunan grupta 10.38±3.05 mm (Ort.±SH) bulunmuştur. Medikal tedavi ile başarılı olunan grubun başvuru β-hCG düzeyi 3668.55±440.55 IU/L (Ort.±SH); başarısız olunan grubunki 4929.72±752.65 IU/L (Ort.±SH) bulunmuştur. Sonuç: Ardışık çoklu doz metotreksat protokolünün başarı oranı %71.4 olarak saptanmıştır. Medikal tedavi ile başarısız olunan grupta başlangıç serum β-hCG düzeyinin yüksek olduğu, yine ilk başvuruda Douglas’ta sonografik olarak ölçülen serbest sıvı miktarının yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Multiple-dose Methotrexate Therapy In Tubal Ectopic Pregnancies
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: The study aimed at determining the success rate of sequential multi-dose methotrexate treatment in tubal ectopic pregnancy (EP) patients and the prognostic factors affecting the treatment success. Materials and Methods: Clinical, laboratory, and demographic data of 63 patients -hospitalized with the diagnosis of EP in our tertiary center between 2017-2020 and administered sequential multiple-dose methotrexate treatment protocol- were analyzed in this retrospective study. Results: Based on research findings, medical treatment was successful in 45 of the patients. It was found that 16 out of 18-patient, 88.8% of the patients in the failed group with methotrexate treatment, were operated on due to tubal rupture during follow-up. The mean of sonographic free fluid in Douglas of the successful group with methotrexate treatment was found to be 2.40±0.70 mm (Mean±SE), while it was 10.38±3.05 mm (Mean±SE) in the failed group at the first consultation. The initial β-hCG value of the successful group with methotrexate treatment was measured 3668.55±440.55 IU/L (Mean±SE), while it was 4929.72±752.65 IU/L (Mean±SE) in the failed group. Conclusion: The success rate of the sequential multiple dose methotrexate protocol was 71.4%. Both the initial serum β-hCG level and the amount of sonographic free fluid in the pouch of Douglas were found high in the failed group with medical treatment at the first consultation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.893
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q2
85/222

Cukurova Medical Journal