Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 23
 İndirme 5
Analysis of the effects of cetane improver addition to diesel on engine performance and emissions
2021
Dergi:  
International Journal of Automotive Engineering and Technologies
Yazar:  
Özet:

The high cetane number of the fuel used in diesel engines is extremely important as it provides some improvements in combustion in the cylinder. Therefore, the addition of cetane improver to diesel fuel has been highly preferred in recent years. In this study, the effects of 2-ethylhexyl nitrate (EHN) addition, a cetane improver, on compression ignition engine performance and emissions were analyzed at various engine loads. Four different fuels were used in the experiments as 100% diesel (D100), 99% diesel + 1% EHN (D99EHN1), 98% diesel + 2% EHN (D99EHN2) and 97% diesel + 3% EHN (D99EHN3). The results obtained from the experiments showed that the addition of 2-EHN positively affected the brake thermal efficiency (BTHE), hydrocarbon (HC) and carbon monoxide (CO) values, while the brake specific fuel consumption (BSFC), nitrogen oxide (NOx) and smoke emission levels were negatively affected. With high engine load, 2-EHN supplement marginally rises NOx emissions but significantly declines HC and CO emissions. EHN addition had small impacts on BSFC. Compared to D100 fuel, the highest BTHE value was obtained by D99EHN2 fuel, with an increase of 11.57% at 3000-Watt load value. With the D97EHN3 fuel, compared to diesel, HC emission decreased 60.61%, while CO emission decreased 31.25%. The results show that the 2-EHN cetane improver can be used successfully in a diesel engine.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






International Journal of Automotive Engineering and Technologies

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 220
Atıf : 125
2023 Impact/Etki : 0.108
International Journal of Automotive Engineering and Technologies