Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 1
Total Diz Protezi Olan Hastalarda Video-Temelli Eğitim Programının Ağrı, Fiziksel Fonksiyon ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkileri
2022
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada total diz protezi olan hastalarda video tabanlı bir eğitim programının ağrı, fiziksel fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin incelenmesi ve müdahaleye ilişkin algılarının belirlenmesi amaçlandı. Bu çalışmada karma yöntem (mix) kullanılmıştır. Girişim grubu hastalara (n= 40) Video Temelli Eğitim Programı verilirken, kontrol grubu hastalara (n=43) olağan bakım verildi. Veriler, WOMAC İndeksi ve SF-36 Yaşam Kalitesi ölçekleri kullanılarak değerlendirildi. Veriler postoperatif altıncı hafta ve üçüncü ayda toplandı. Yarı deneysel çalışma verileri toplandıktan sonra on bir hastayla derinlemesine görüşme yöntemiyle görüşüldü. Hastalar arasında ağrı, fiziksel işlevsellik, fiziksel rol, sosyal işlevsellik, emosyonel rol ve zihinsel bileşen özeti açısından anlamlı farklılıklar saptanırken (p<0.05), tutukluk, genel sağlık, canlılık ve fiziksel bileşen özeti açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Kalitatif analizler sonucunda beş tema belirlendi. Video eğitiminin, katılımcıların ağrılarını, fiziksel fonksiyonlarını ve yaşam kalitelerini olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Hastaların bilgiyi hatırlamakta güçlük çekmesi ve öğretilen bilgiyi uygulamada desteğe ihtiyaç duyması nedeniyle perioperatif süreçte hastalara görsel ve interaktif eğitim verilmesi önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Video-based Education Program On Pain, Physical Function, and Quality Of Life In Patients With Total Knee Replacement
2022
Yazar:  
Özet:

This study aimed to examine the effects of a video-based education program on pain, physical function, and quality of life in patients with total knee replacement and to explore their perceptions of the intervention. In this study, mixed methods were used. The intervention group (n= 40) patients were given the Video Based Education Program, whereas control group patients were given usual care (n=43). Data were evaluated using the WOMAC Index and Short Form-36 Health Survey. Data were collected at the postoperative sixth week and third month. After the quasi-experimental study data were collected, eleven patients were interviewed by in-depth interview method. While statistically significant differences were determined among patients in terms of pain, physical functioning, physical role, social functioning, emotional role, and mental component summary (p<0.05), no significant differences were determined in terms of stiffness, general health, vitality, and physical component summary (p>0.05). Five themes were identified after qualitative analyses. The video education seems to positively affect the participants’ pain, physical function, and quality of life. Because patients have difficulty in remembering information and need support in applying the taught information, it may be recommended that the education is given to the patients be visual and interactive during the perioperative process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 420
Atıf : 985
2023 Impact/Etki : 0.165
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi