Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 10
TÜRKİYEDEKİ İLLERİN SOSYO-EKONOMİK GELİŞMİŞLİK SIRALAMASI İLE SPORTİF GELİŞMİŞLİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ
2006
Dergi:  
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması ile sportif gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmada tarama modeli yöntemi kullanılmıştır. Araştırma problemine ilişkin mevcut bilgiler, ilgili literatürün taranmasıyla sistematik bir biçimde verilmiş ve konu hakkında teorik bir çerçeve oluşturulmuştur. Araştırma veri toplama aracı olarak; Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet Planlama Teşkilatı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve ilgili federasyonlardan elde edilen istatistiki bilgiler haritalara dönüştürülmüştür. Dağılış haritalarının yapılmasında, öncelikle veriler büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru frekanslarına göre sıralanmıştır. Daha sonra sıralı frekanslar formül sayesinde gruplandırılmış (10 grup oluşturacak şekilde), frekanslara dönüştürülmüştür. Frekans gruplarına göre oluşturulan haritalar analiz edilerek yorumlanmıştır. 2004 yılında elde edilen madalya sayıları ise tablolar halinde verilmiştir. Futbol branşı ile ilgili veriler kullanılmamıştır (kulüp, tesis, sporcu sayısı, madalya sayısı). Araştırmada, İlerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası, gelişmişlik derecesi ve gelişmişlik sırasında İstanbul’un ilk sırayı aldığı, buna paralel olarak spor kulübü sayısı, lisanslı sporcu sayısı ve alınan başarılarda da ilk sırayı aldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması ile sportif gelişmişlik düzeyleri arasında bir paralellik olduğu, ancak ülke nüfusu ve genç nüfus gözönünde tutulduğunda, gerek kulüp sayısının gerekse lisanslı sporcu sayısının ve alınan başarıların yeterli olmadığı söylenebilir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 774
Atıf : 7.423
2023 Impact/Etki : 0.287
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi