Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 20
 İndirme 3
BEY‘ Bİ’L-VEFÂ’NIN (GERİ ALIM ŞARTIYLA SATIŞIN) MENŞEİ ÜZERİNE BİR KATKI -UYGUR HUKUK VESİKALARINDA BEY‘ Bİ’L-VEFÂ TATBİKATI-
2022
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Geri alım şartıyla satış şeklinde tarif edilebilecek bir akit olan bey‘ bi’l-vefânın menşeine dair farklı kanaatler bulunmaktadır. Nitekim bazı yazarlar bunun X. asırda Maveraünnehir havalisinde Hanefi ulemâ tarafından icat edilmiş bir akit olduğunu ifade ederken bazıları bu akdin Eski Türk hukukunda mevcut olduğunu ve İslam hukukuna buradan dahil olduğunu ifade etmiştir. Makalede, Uygur Türklerinin Müslüman olmadan önceki dönemlerinden kalma bir hukuk vesikasında rastlanan bey‘ bi’l-vefâ tatbikatı üzerinden bu iddialar değerlendirilmiştir. Neticede elimizde bulunan malumata göre, bey‘ bi’l-vefâ’nın menşeine dair dört ihtimal değerlendirilmiş ancak tam bir kanaate ulaşmak mümkün olmamıştır. Bununla birlikte bu akdin kaynağının eski Türk hukuku olması ihtimali en kuvvetli ihtimal olarak karşımıza çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

A Contribution On The Origin Of Bey' Bi'l-vefa (sale On Purpose Of Repurchase) -bey' Bi'l-vefa Practice In Uighur Law Documents-
2022
Yazar:  
Özet:

Bey' bi'l-vefâ is a contract that can be described as a sale on the condition of repurchase. There are different views on the origin of this contract. Some authors have stated that this is an agreement invented by Hanafi scholars in the X. century in the vicinity of Transoxiana. Some authors stated that this contract existed in Old Turkish law and was included in Islamic law from here. In the article, these claims are evaluated through the practice of bey' bi'l-vefâ, which is found in a legal document from the pre-Muslim era of the Uighur Turks. As a result, according to the information we have, four possibilities regarding the origin of bey' bi'l-vefâ have been evaluated, but it has not been possible to reach a complete conclusion. However, the possibility that the source of this contract is the old Turkish law appears as the strongest possibility.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 243
Atıf : 627
2023 Impact/Etki : 0.049
Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi