Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 121
 İndirme 3
Çatışma Teorisi Bağlamında Tarihsel-Toplumsal Çatışmanın Değişen Biçimleri Üzerine Bir İnceleme
2020
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumsal dünya, farklılıklardan oluşmaktadır. Bu farklılıklar, farklı çıkarlar temelinde birbirinden ayrışmaktadır. Farklılıklar arasında sürekli olarak çıkar çatışması gerçekleşmektedir. Bu çatışma, toplumsal çatışmaya yol açmaktadır. Toplumsal çatışma için, yalnızca, farklı çıkarlara sahip grupların olması yetmemektedir aynı zamanda bu farklı çıkarlara sahip grupların bunun bilincinde olması gerekmektedir. Bu bağlamda, tarihsel olarak, farklı toplumsal çatışma biçimleri gerçeklik kazanmıştır. Çatışmalar, tarihsel olarak, ekonomi, ideoloji ve politik başat biçimler almıştır. Farklı toplumsal çatışma biçimlerinin ortaya çıkmasında en önemli etken, bir ekonomik sistem olarak kapitalizmdir. Kapitalizm, toplumsal çatışmaları farklı biçimlerde şekillendirmektedir. Modern kapitalizm ortaya çıktıktan sonra toplumsal çatışma, tarihsel olarak, farklı biçimler almıştır. Bu çalışmada amaç, çıkar grupları arasındaki toplumsal çatışmaların farklı biçimlerini ortaya koymaktır. Çalışmanın hipotezi tarihsel olarak toplumsal çatışma, sanayi devriminden 19. yy sonuna kadar ekonomi başat, 19. yy sonundan 1968’e kadar ideoloji başat ve 1968’den günümüze kadar politik başat biçimler almıştır. Çalışmanın birinci bölümünde kuramsal olarak toplumsal çatışmanın aldığı biçimler tartışılacak ikinci bölümde kapitalizmin, siyasetin ve ideolojinin evrimi incelenecek son olarak ise ekonomik, politik ve ideolojik toplumsal çatışmanın gelişimi ayrıntılı ele alınacaktır.       

Anahtar Kelimeler:

An Analysis On Changing Forms Of Historical-social Conflict In The Context Of Conflict Theory
2020
Yazar:  
Özet:

Social World consists of differences. These differences distinguish in the basis of different interests each other. Continuous interests clashes realizes among differences. This clash leads to social conflict. It is not enough that there are different interest groups, at the same time, it is necessary to be conscious of different interest groups. In this context, historically, different social conflict gains reality. Conflicts had historically taken economic dominant, ideological dominant and political dominant forms. The main effect of appearance of different social conflict forms is capitalism as an economic system. Capitalism differently shapes social conflict. Social conflict after the birth of modern capitalism had historically taken different types. The aim of this study is to put forward different types of social conflicts among interest groups. The hypothesis of this study is that social conflict had historically taken economy dominant from industrial revolution to the end of 19 century; then ideology dominant from the end of 19 century to 1968; finally, politic dominant from 1968 to todays. The first part of this study is to theoretically discuss types of social conflict; the second part of this study is to analyze the evolution of capitalism, politics and ideology; the third part of this study is to elaborate progress of economic, political and ideological social conflicts.       

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.941
Atıf : 11.921
2023 Impact/Etki : 0.439
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi