Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 8
 İndirme 3
Çocuk yoğun bakım ünitesinde takip edilen zehirlenme olgularının demografik, epidemiyolojik ve klinik özellikleri
2020
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, çocuk yoğun bakım ünitemizde yatarak tedavi gören zehirlenme olgularının demografik, epidemiyolojik ve klinik özelliklerini geriye dönük olarak gözden geçirmek ve literatür ile karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2015-2019 yılları arasında akut zehirlenme nedeniyle çocuk yoğun bakım ünitesine kabul edilen 581 hastanın kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya 581 hasta dahil edildi. Hastaların yaş aralığı 3 ay-18 yaş arasında değişmekteydi ve kız/erkek oranı 1.6 idi. Zehirlenmelerin çoğunluğunun oral yolla (%97.8) gerçekleştiği, %57.1’inin kaza ile, %39.1’inin özkıyım amaçlı ve %3.8’nin ise terapötik nedenlerle zehirlendiği gözlendi. Hastaların % 80.9’u ilaç ilişkili iken, %19.1’i ilaç dışı maddelerle gerçekleşmişti. İlaç ilişkili zehirlenmelerde santral sinir sistemi ilaçları (%40.6) en sık rastlanan ajan olup ilaç dışı nedenlerden en çok fare zehiri ile zehirlenme tespit edildi. Bu çalışmamızda mortalite oranı %0.1 olarak saptandı. Sonuç: Bölgemizde çocuk yoğun bakım ünitesine yatış gerektiren en sık zehirlenme nedenin ilaç zehirlenmeleri olması, öncelikle bu konuda toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Ayrıca çalışmamızın ilimiz ve çevresinde görülen çocuk yoğun bakım ünitesine yatış gerektiren çocukluk çağı zehirlenme hastalarının epidemiyolojik ve klinik özelliklerini yansıtması nedeniyle görev yapan hekimlere yol göstereceğini ve sonuçlarımızın bölgesel zehirlenme verilerinin güncellenmesine katkıda bulunacağı görüşündeyiz. 

Anahtar Kelimeler:

Demographic, epidemiological and clinical characteristics of the phenomena of poisoning followed in the child intensive care unit
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study is planned to reverse the demographic, epidemiological and clinical characteristics of the detoxification phenomena treated in our child intensive care unit and to compare it with literature. Instruments and Methods: The records of 581 patients who were admitted to a child-intense care unit due to acute poisoning between 2015-2019 were reviewed backwards. The study included 581 patients. The age range of patients varied from 3 months to 18 years and the girl/man ratio was 1.6 years old. The majority of poisoning occurred by oral means (97.8 percent), 57.1 percent was accidental, 39.1 percent was self-sufficient and 3.8 percent was therapeutic poisoning. 80.9% of patients were associated with the drug, while 19.1% were associated with non-medicines. In drug-related poisoning, central nervous system drugs (40.6%) are a frequently found agent and many non-medicinal causes have been detected by mouse poisoning. In this study, the mortality rate was 0.1%. The result is that the cause of drug poisoning that requires accommodation in a child intensive care unit in our region shows that, first of all, the public needs to be more aware of this. We also believe that our study will lead to the doctors who are responsible for reflecting the epidemic and clinical characteristics of childhood poisoning patients requiring accommodation to the child’s intensive care unit in our province and surroundings and our results will contribute to the updating of regional poisoning data.

Anahtar Kelimeler:

Demographic, Epidemiologic and Clinical Characteristics Of Poisoning Cases Followed In Pediatric Intensive Care Unit
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study was planned with the aim of retrospectively reviewing the demographic, epidemiologic and clinical characteristics of poisoning cases who treated in the pediatric intensive care unit and compare them with literature. Materials and Methods: The records of 581 patients admitted to the pediatric intensive care unit due to acute poisoning between 2015 and 2019 were retrospectively evaluated. Results: Five hundred and eightyone cases were enrolled in this study. The poisoned patients were aged between 3 months-18years and the female to male ratio was 1.6. Most poisonings occurred via the oral route (97.8%). It was noted that 57.1% of poisoning cases were accidental, whereas 39.1% were suicidal and 3.8% were a result of a therapeutic error. Eighty point nine percent of the cases were drug related while 19.1% were non-drug-related. Central nervous system drugs (%40.6) were the most common agent in drug-related poisoning, however rat poisons were the most common in non drug-related poisoning. The overall mortality rate in this study was 0.1%. Conclusion: Drug poisoning is the most common cause of poisoning in our region, which requires hospitalization, indicates that the society primarily should be raised more in this regard. In addition, we believe that our study will guide the physicians working in childhood poisoning patients who require hospitalization in our province and it ssurroundings, reflecting the epidemiological and clinical features and our results will contribute to updating the regional poisoning data.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.845
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal